Visszakerült a szivárványos zászló a ferencvárosi városházára

2020.08.15. 09:17 Módosítva: 2020.08.15. 15:44
Az elmaradt Budapest Pride-ra emlékezve tűzte ki a zászlót a kerületvezetés, de maszkos fradisták éjszaka letépték. A fradisták akciójára válaszul a Momentum eltávolította a fradisták zászlóját a ferencvárosi városházáról. Baranyi Krisztina polgármester szombaton újra kitette a szivárványos zászlót.

Az Aryan Greens nevű csoport, a Ferencvárosi futballszurkolók egy része leszaggatta, megtaposta és meggyújtotta a szivárványos zászlót, amit egy nappal korábban a ferencvárosi önkormányzat épületére tűztek ki, helyébe pedig a saját zászlójukat rakták, írja a HVG.

Mindezt pedig egy Facebook-csoportban meg is osztották:

A Momentum Mozgalom erre válaszul még péntek éjszaka eltávolította a fradisták zászlóját a ferencvárosi városházáról, amit a szivárványos zászló helyett tűztek ki, írja a párt közleményében. Az eltávolításról a videót itt tudja megnézni. Mint írják, "Ferencvárosban ilyen gyalázatos, homofób tettnek nincs helye! A Fradi hármas jelszava: Erkölcs, Erő, Egyetértés. Egy zászlót maszk mögé rejtőzve, gyáván letépni minden, csak nem erkölcsös és ez a cselekedet méltatlan az FTC 121 éves történelméhez."

Legfrissebb fejlemény az ügyben Baranyi Krisztina, ferencvárosi polgármester posztja a közösségi oldalán, amiben bejelenti, hogy ismét kitűzték a szivárványos zászlót.

Van más is 🏳️‍🌈

Közzétette: Baranyi Krisztina – 2020. augusztus 15., szombat

A polgármester korábban ezt írta az esetről:

Nagyon erős, nagyon bátor fiúk egy csoportja megtaposta és felgyújtotta a szivárványos zászlót, amelyet leloptak az önkormányzat faláról. Rossz hírem van fiúk! Ez bizony az a város és az az ország. Itt a szerelem az szerelem, a család az család. Kivételek nélkül.

Háttér:

Ferencváros Önkormányzata pénteken tűzte ki a szivárványos zászlót, ahogy a Városházára is kikerült. A Városháza épületén a rendszerváltás óta most először lobog a szivárványos zászló, mivel az előző főpolgármesterek, Tarlós István és Demszky Gábor nem engedélyezték a kitűzését.

Az idei lett volna a huszonötödik Budapest Pride, de a szervezők június 21-énúgy döntöttek, hogy „nem csődítenek össze húszezer embert egy helyre”, és a koronavírus-járvány miatt kivételesen nem tartják meg idén a felvonulást, hanem alternatív eseményekkel helyettesítik. Az augusztus 14. és 23. között megrendezett fesztiválon így tematikus nap, filmmaraton, műhelybeszélgetések, színházi előadások, kiállítások, futóverseny, kirándulások, társasjáték és piknik lesz a  programok között .