Antal, Anett
16 °C
24 °C

Gulyás: Szijjártó nyaralása magánügy

2020.08.19. 17:35 Módosítva: 2020.08.19. 18:54

Magánügynek tartja Szijjártó Péter adriai nyaralását Gulyás Gergely, ezt a kancelláriaminiszter a mai Kormányinfón jelentette ki egy újságírói kérdésre válaszolva. A külügyminiszter nyaralása azután vált témává, hogy kedden az Átlátszó fotókat publikált Szijjártó Péterről, amint családjával az állami közbeszerzéseken rendre taroló Szíjj László vállalkozó tulajdonában lévő Lady MRD nevű, 7 milliárd forintos luxusjachton üldögél a horvát Adrián. fotó pikantériája, hogy közben a külügyminiszter olyan képet posztolt a Facebook-oldalára, amin épp egy dolgozószobában telefonál, és a kísérőszöveg szerint aznap reggel már három balti ország külügyminiszterével is egyeztetett a belarusz helyzetről. Később Menczer Tamás külügyi államtitkára erről azt mondta, a „miniszter szabadságát tölti, és közben dolgozik”.

Gulyás Gergely most azt mondta, a kormány egyik tagjának családi nyaralása után sem szokott nyomozni, ez ugyanis magánügy. 

Minden kormánytag maga adhat választ rá, hogy hol és kivel nyaral, kérdezzék meg őt

– válaszolta arra, nem tartják-e összeférhetetlennek, hogy egy jelentős közbeszerzéseket elnyerő üzletember meghívását fogadta el Szijjártó. Gulyás szerint a kormánytagokra és a képviselőkre világos összeférhetetlenségi szabályok vonatkoznak, de ezeket Szijjártó Péter egészen biztosan betartotta.

A kancelláriaminiszter hangsúlyozta, hogy méltatlannak tartja, amikor megkérdőjelezik, hogy a külügyminiszter dolgozott-e, mert „tényszerűen igazolható, hogy a fehéroroszországi válság ügyében tíz külügyminiszter kollégájával egyeztetett, vagyis egyértelműen igazat mondott azzal kapcsolatban, hogy nyaralása alatt is dolgozott.”

Gulyás azt mondta, ő maga soha nem kapott meghívást a Lady MRD nevű luxusjachtra, ezért nem is kellett azon elgondolkodnia, hogy azt elfogadja-e, és nem utazott soha a OE-LEM jelű magángépen sem, amelyről az Átlátszó azt sejttette, hogy köze lehetett Szijjártó nyaralásához, korábban pedig Orbán Viktor miniszterelnök is használta.