Karácsony: Magyarország újjászületését a helyi közösségekre kell építeni

2020.08.20. 12:26

Keserédes ez az idei születésnap, talán több is benne a keserű, mint az édes. Az ünneplés ma leginkább számvetés, a mögöttünk hagyott hónapok megannyi nehézségével, fájdalmával és a jövővel kapcsolatos szorongásokkal

- fogalmaz Karácsony Gergely a csütörtök délelőtti Facebook-posztjában. - "Nem vagyunk még túl a nehezén, a járvány visszatérése miatt újabb erőfeszítéseket igényel szeretteink és közösségünk védelme, a pandémia nyomában érkező gazdasági válság pedig mélyebb és hosszabb, mint gondoltuk."

Arról ír, hogy a járvány és a gazdasági válság sok mindent felborított és megváltoztatott, a darabjaira hullott világot pedig úgy kell összeraknunk, hogy nem a régit toldozzuk-foltozzuk.

Új társadalmi-gazdasági viszonyrendszert kell alkotnunk, amelyben számba vesszük a járványveszély által előhívott társadalmi reakciókat, és azokat a válságtüneteket is, amelyek már a koronavírus előtt itt dörömböltek az ajtónkon

- folytatja a főpolgármester. Szerinte nem pusztán lehetőség, de kényszer is a változás Magyarországon, mielőtt tragikus leckékből tanuljuk meg, hogy a társadalmi szolidaritás és a szociális biztonság eddigi intézményei mára elégtelennek bizonyulnak.

Azt írja, a járvánnyal való küzdelem tapasztalatai egy irányba mutatnak: fenntarthatóbb és emberségesebb politikára, zöld és szociális fordulatra van szükség.

Magyarország idei születésnapját úgy kell megélje, hogy az újjászületésére készül. Ebben a készülésben én a legfontosabbnak a közösségek megerősítését tartom

- fogalmaz Karácsony. 

Szerinte a járványon és a gazdasági nehézségeken se lehet a közösség ereje nélkül túllendülni, de a közösség nem épülhet a kirekesztésre, megbélyegzésre, csakis az elfogadásra és a türelemre.

Az ezeréves magyar állam is közösség, ami nem épülhet fennhéjázó uralkodásra, csakis a szolidaritásra és a partnerségre, írja Karácsony. 

Mindannyiunknak kijut hát mostanság a nehéz feladatokból és a küzdelmekből is. Úrrá lenni ezeken, csak együtt, közösségben tudunk. De így – hiszem - sikerülni fog. Boldog születésnapot, Magyarország!