Átadták végre a II. kerületi Széllkaput

D SOS20200820010
2020.08.20. 15:10

Átadták csütörtökön a budai Széllkaput a II. kerületben, írja az MTI. 

MINTEGY 17 EZER NÉGYZETMÉTER ZÖLDFELÜLETET ALAKÍTOTTAK KI a millenáris mellett fekvő 2,5 hektáros területen.  

A kormány még 2013-ban döntötte el, hogy a telket revitalizálja és befejezi a Millenáris projektet. A bontás 2014-ben, az építkezési kivitelezés 2017 nyarán kezdődtek.

A beruházás 17 milliárd forintba került, 2017-ben azt írtuk, ez az évtized legnagyobb parkfejlesztése Magyarországon. 

Az új zöldfelületen összesen 355 előnevelt fát telepítettek, létrehoztak egy 700 négyzetméteres, vízinövényeknek otthont adó tavat és kialakítottak egy új, 500 férőhelyes mélygarázst is.

A csütörtöki sajtóeseményen elhangzott, hogy a fenntarthatóság érdekében elsősorban honos, a városi klímát és az ökológiai adottságokat jól tűrő fákat és cserjéket, illetve úgynevezett stressztűrő évelőfajokat választottak. 

Nagyobb összefüggő állomány a százötven díszcseresznye fa, amelyek cseresznyevirágzás idején különleges hangulatot árasztanak, de vannak a területen nagyobb méretű lepényfák, tölgyek, fenyők, almák, nyírek és gyertyánok is. Emellett ötvenezer évelő növény, rengeteg díszfű, nagyméretű cserje és negyvenezernél több hagymás növény színesíti a parkot, mondta Czérna Zoltán, a Parktech Kft. ügyvezetője a helyszínen. 

A tér tagoltsága lehetővé teszi, hogy a parkban több program is fusson egyidőben, különböző helyszíneken. A sétautak három, gomba formájú, árnyat adó építményben futnak össze, amelyek tetejére napelemekel helyeztek. 

A megnyíló kétszintes Millenáris2 mélygarázs 500 gépkocsi befogadására alkalmas, ezzel helyreállítva a terület beruházás előtti parkolószámát, mondta Könözsi Szilvia, a TSPC Kft. építész tervezője.

A bevásárlóközpont felé méretes függőkertet építettek, amelynek akár panorámalifttel is megközelíthető felső szintjéről kilátás nyílik a Margit körút, a Vár és a budai hegyek felé.

A szemközti oldalon, a park középső részében elhelyezett vízfelület felé déli irányba lejtő, pihenésre alkalmas domboldalt alakítottak ki. Nem messze a tótól kapott helyett a párásító fúvókkal is felszerelt vízjáték. A színes fényekkel megvilágított, programozható vízsugarak designbeton lapokból törnek elő, melyek felületébe stilizált növény- és állatfajtákat megjelenítő grafikákat martak, olvasható a szervezők közleményében az MTI beszámolója szerint. 

A beruházás első ütemét a tavaly októberi önkormányzati választások előtt két nappal adták át.

(Borítókép: A budai Széllkapu parkja középen a sétautak találkozási pontjánál álló gomba formájú tetejükön napelemekkel felszerelt építmények a megnyitó előtt 2020. augusztus 20-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)