Koronavírus: 35 új fertőzött van, a rendőrség jobban odafigyel a karantén betartására

2020.08.22. 09:07 Módosítva: 2020.08.22. 09:24

Harmincöttel emelkedett a beazonosított új fertőzöttek száma, és nincs újabb elhunyt - olvasható a koronavírusról szóló kormányzati portálon

  • 35 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést
  • az elhunytak száma változatlanul 611 
  • az aktív fertőzöttek száma 830 fő
  • Magyarországon eddig összesen 5133 esetet igazoltak 
  • 3692-en már meggyógyultak
  • 60 koronavírusos beteget ápolnak kórházban
  • közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Az aktív fertőzöttek 35 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 43 százaléka budapesti.  A járvány továbbra is jelen van és több országban erősen terjed, ezért a járványügyi készültség továbbra is érvényben van, olvasható a közleményben. Az a cél, hogy a vírust a határon kívül tartsuk és a további szigorításokat, korlátozásokat elkerüljük.

Európa legtöbb államában romlik a járványügyi helyzet, ezért szeptember elsejétől a jelenleginél szigorúbb szabályt kell alkalmazni a külföldi utazásokra, amire a jövő heti kormányülésen tesz javaslatot az Operatív Törzs.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában azt mondta: a

 legnagyobb veszély továbbra is a koronavírus-fertőzés behurcolása, ezért szükség lesz újabb tiltó intézkedésekre. A kormányfő mindenkit arra kért, hogy déli irányba ne foglaljon nyaralást szeptember 1-je után, mert az bele fog ütközni a határvédelmi intézkedésekbe. A miniszterelnök szerint a magyar állapotokhoz képest a legtöbb országban romlik a koronavírus-helyzet, ezért az a korábbi állítása, hogy Magyarország számára a legnagyobb veszélyt a fertőzés behurcolása jelenti, nemcsak, hogy érvényes, de érvényesebb, mint korábban volt.

Az Operatív Törzs a hatósági házi karantén betartásának fokozott ellenőrzésére kérte fel a rendőrséget, olvasható a koronavirus.gov-hu-n. Ha valaki az országba visszatérve mentesülni szeretne a hatósági házi karantén alól, akkor azt negatív PCR-teszt esetén teheti meg, amelyet a saját költségén kell elvégeztetnie. Az erről szóló tájékoztatót itt lehet elolvasni.

Az elmúlt napokban diagnosztizált új fertőzések arra figyelmeztetnek, hogy a megelőzés legfontosabb módja most az, hogy akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe. Az utóbbi időben előfordult új fertőzések többsége arra vezethető vissza, hogy többen, akik ugyan észlelték magukon a tüneteket, nem vették elég komolyan, és ennek ellenére elmentek kisebb-nagyobb családi, baráti összejövetelekre, ahol másokat is megfertőztek.

A kockázatos külföldi utazások kerülése, valamint az üzletekben és tömegközlekedésen előírt maszkhasználat és távolságtartás mellett tehát az egyik leghatékonyabb védekezési forma az, ha mindenki fegyelmezett marad, és komolyan veszi a koronavírusra utaló jeleket függetlenül attól, hogy járt-e külföldön. Ha ezt betartja, akkor elkerülhető a fertőzés továbbterjedése, és emiatt  nem kell további korlátozó intézkedéseket bevezetni. 

A fertőzések előrejelzésére szolgál a hazai szennyvizekben mért vírus-örökítőanyag mennyisége. A múlt héten emelkedés volt tapasztalható, de a friss adatok szerint most mindenhol stagnál a kimutatott minták mennyisége.