Nizzából, Ciprusról, Brac szigetéről szedte össze az utasokat a NER kedvenc magánrepülője

2020.08.24. 15:50

Az augusztus 20-i hosszú hétvégén folyamatosan ingázott Budapest és több adriai, valamint Földközi-tengeri célpont között az magánrepülőgép, amellyel Orbán Viktor és Mészáros Lőrinc is repült egy-egy üzleti vagy futballturista útra, legutóbb pedig Szijjártó Péter külügyminiszter jachtozása miatt került ismét a figyelem középpontjába, írja a 24.hu.

Mint mi is megírtuk: a Bombardier Global 6000 típusú gép épp augusztus 12-én járt a horvátországi Splitben. Nagyjából akkor, amikor a feltételezések szerint Szijjártó Péter külügyminiszter megérkezhetett a Lady Mrd nevű luxusjachtra, amelyen aztán napokat tölthetett az Adrián a családjával, miközben olyan fotókat posztolt, hogy az irodájában dolgozik. Arra nincs bizonyíték, hogy Szijjártó igénybe vette a repülőt, írja a 24.hu.

A 19 utas befogadására alkalmas, 17 milliárd forintba kerülő business jet tulajdonosa nem ismert. Üzembentartója egy osztrák cég, az International Jet Management GmbH. Ez a cég üzemeltette azt a kisebb, 3 milliárd forintos, OE-IKZ lajstromszámú magánrepülőt is, amelyet rendszeresen használt Mészáros Lőrinc és üzleti köre, Orbán Viktor pedig 2018 augusztusában egy másik Bombardier business jettel utazott ki a Mol Vidi bulgáriai futballmeccsére Garancsi István meghívására. Mint kiderült, a Mészáros Lőrinc vagy éppen Szijjártó Péter által használt luxusjachtokat és magánrepülőgépeket a PKF nevű nemzetközi adótanácsadó hálózat biztosítja, amely Andreas Staribacher volt osztrák pénzügyminiszterhez köthető

Az újabb  OE-LEM lajstromszámú  gép is elég gyakran tartózkodik Budapesten. A magyar fővárosból és a magyar fővárosba szállít utasokat exkluzív körülmények között. A luxusgépnek igencsak sok fuvarja akadt az augusztus 20-i hosszú hétvégén - derül ki a a flightaware.com adataiból.

  • Augusztus 13-án Nizzába, a Cote d’Azur reptérre ment Budapestről, ahonnan újra egyenesen a horvátországi Brac szigete felé vette az irányt.
  • A gép ezután Budapesten, majd Bécsben parkolt néhány napot.
  • Augusztus 19-én ismét Budapestről startolt. A célállomás ekkor Ciprus, Larnaca volt.
  • Augusztus 21-én ismét Budapestről kezdődött egy nagyobb körút: az első megálló megint Nizza volt, onnan a dél-spanyolországi Málaga, majd Horvátország, Dubrovnik következett.
  • Augusztus 23-án több repülőteret érintett a gép: Ciprus után Brac szigete, majd Franciaország, Nizza következett, és a Bombardier még aznap este hazatért Ferihegyre.
  • Augusztus 24-én hétfőn is  Brac szigetére ment, ahonnan még délelőtt visszaérkezett Budapestre.