Az MSZP népszavazást akart a strandok védelméről, de egyik kérdésük sem ment át

2020.08.24. 16:46

 

Nem hitelesítette a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) az MSZP természetes tavakkal kapcsolatos népszavazási kérdéseit hétfői ülésén – írja az MTI.

Az ellenzéki párt három kérdésben kezdeményezett népszavazást:

  • Az első arra vonatkozott, hogy a természetes tavak melletti, köztulajdonban álló strandokra ne kelljen belépődíjat fizetni a belépésért.

Az NVB tagjainak többsége 6:5 arányban úgy döntött, hogy a kérdés nem hitelesíthető, mert az alaptörvény módosítását célozza, arról pedig nem lehet népszavazást tartani. Az NVB többsége egyetértett abban, hogy az önkormányzatok alaptörvényben biztosított tulajdonosi joggyakorlását korlátozná, ha a sikeres népszavazás után nem szedhetnének belépődíjat. A strandok kérdése helyi közügy, a választópolgárok a képviselő-testületen keresztül vagy helyi népszavazással jogosultak dönteni benne, egy országos népszavazásnál azonban épp a helyi választópolgárok lennének kisebbségben és kizárva a döntésből, hogy a területükön lévő ingatlannal hogyan rendelkezzenek – szól az NVB indoklása.

  • A második kérdés azt célozta, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra a 2020. augusztus 1. napján fennálló állapothoz képest építési és változtatási tilalmat.

Az NVB 7:4 arányban ezt a kérdést sem hitelesítette, többek között arra hivatkozva, hogy a változtatási tilalomról az önkormányzatok, az építési tilalomról pedig egy kormányhatározat alapján az önkormányzatok és állami hatóságok dönthetnek, nem pedig az Országgyűlés. Országos népszavazást márpedig csak az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdésben lehet tartani. Emellett egy eredményes népszavazás után legkorábban 2021-ben tudna jogszabályt alkotni az Országgyűlés, azaz felmerül a visszamenőleges jogalkotás tilalmába ütközés is. Az NVB szerint a kérdésben azért sem lehet népszavazást tartani, mert az korlátozná a helyi önkormányzatok tulajdonhoz való jogát, amit az alaptörvény garantál.

  • A harmadik kérdés arra vonatkozott, hogy az Országgyűlés rendeljen el a természetes tavak melletti köztulajdonban álló strandokra elidegenítési és változtatási tilalmat.

Az NVB 6:5 arányban úgy döntött, ez a kérdés sem hitelesíthető, részben a korábbi kérdéseknél már ismertetett érvek miatt, részben pedig azért, mert az elidegenítési tilalmat csak egy jog biztosítására lehet bejegyezni, a biztosított jog fennállásának időtartamára, ebben az esetben azonban nem tudható, mi az elidegenítési jog korlátozásának az alapja.

Az NVB határozatai nem jogerősek, 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani ellenük a Kúriához.

Frissítés: az MSZP fellebbez

Az MSZP minden jogorvoslati lehetőséggel élni fog, így "előbb-utóbb lesz népszavazás" a természetes tavak hozzáférhetőségével kapcsolatban – mondta a párt budapesti elnöke hétfőn a Facebookon közvetített sajtótájékoztatóján.

Molnár Zsolt szerint politikai színjáték zajlott a testület erről döntő ülésén, a bizottság többsége pedig végül "mondvacsinált okokból" utasította el a népszavazás kiírását 6:5 arányú szavazással. Szerinte a hatalom fél attól, hogy a "nép véleményt nyilvánítson". Ha kell, a Kúriáig is elmennek a jogorvoslati szándékukkal, de azzal is megelégszenek, ha a kormány – a vasárnapi boltzár eltörléséhez hasonlóan – megfutamodik, és eleget tesz követeléseiknek. "A csata még nem dőlt el, és meg fogjuk nyerni" – mondta.