A kormányhivatal visszavonta a pilismaróti bánya engedélyét

2020.08.26. 07:10

A Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal határozata szerint visszavonták a Pilismarótra tervezett kavicsbánya engedélyét, írja a hvg.hu. Ez az a tervezett bánya, amely miatt először lemondott a polgármester, aztán az egész képviselőtestület.

A mostani döntés indoklásában a hvg szerint az áll, hogy a bánya körüli munkálatok során “az erdők jelentős méretű igénybevételére kerül sor”, tehát a bánya csak “megfelelő térmértékű önerős erdőtelepítés esetén engedélyezhető.”

A bányanyitás tervéről júliusban tartottak lakossági fórumot, sok helyi addig egyáltalán nem hallott róla. Az akkor hirtelen kipattant hír ugyanakkor egyből ellenállást is kiváltott, petíciót is indítottak a helyiek, amit már akkor több mint 1400 ember írt alá.

A bánya megnyitásához szükséges környezeti hatásvizsgálat tavaly decemberben indította el a Tatabányai Járási Hivatal. A hivatalos közlemény szerint a GM-PRO Kft. a „Pilismarót homok-kavics” kutatási területen, vízi szállításra alapozva kíván külszíni bányát nyitni.

Idén januárban a környezeti hatásvizsgálati eljárásnak része volt egy közmeghallgatás, amelyet Tatabányán tartottak meg. Aztán a bányavállalkozó elfogadott kutatási zárójelentés alapján a Pest Megyei Kormányhivatal május 27-i határozata bányatelket állapított meg Pilismarót Duna-parti területen.

A BÁNYA NYITÁSÁHOZ KIADOTT KÖRNYEZETVÉDELMI ENGEDÉLY 25 ÉVRE SZÓLT VOLNA.

A bányához azonban az is kellett volna, hogy a pilismaróti képviselőtestület átminősíti a Duna-parti területet Kb-B jelű övezetté, azaz különleges beépítésre nem szánt, bánya területté. Emiatt hívták össze azt a bizonyos lakossági fórumot, amiből botrány lett.

A tiltakozás hatására lemondott a polgármester, majd az egész képviselő-testület is, név szerinti szavazással, egyhangúlag. Azzal indokolták, hogy a testület nem akar a településrendezési tervbe belenyúlni, és falugyűlést sem akarnak összehívni.