Egyre hűvösebbek az éjszakák, de a héten még lehet 37 fok is

2020.08.26. 13:04

Egyre hűvösebbek az éjszakák, reggelente többfelé esik 10 fok alá a hőmérséklet - számolt be az Időkép.hu. A héten több hidegfront is átvonul hazánk felett, és bár a csapadékmennyiség előreláthatólag nem lesz egyik alkalommal sem jelentős, a hőmérsékletben annál inkább észrevesszük a változást.

Már a hét első napjain is megközelítették a 10 fokot a minimum-hőmérsékletek, szerdán pedig mérőállomásaink és észlelőink adatai alapján Nógrádsipeken 8 fokig hűlt a levegő.

Egy tegnapi cikkükben viszont azt írják, akár 36-37 fok is lehet hétvégén, mielőtt megérkezik a markáns lehűlés, mert forró, afrikai levegő lép be az országba. 

Az őszies fordulatot hozó hidegfront valamikor vasárnap éri el a térségünket nyugat felől. A front előtt péntektől erőteljes déli-délnyugati áramlás válik meghatározóvá, mellyel Afrika felől forró, alapvetően száraz levegő éri el Európa déli, középső és keleti tájait.

Pénteken a napos-fátyolfelhős időben a Dunántúlon már feltámad a délies szél, Sopron és a Fertő-tó környékén erős lökések is lehetnek. A maximumok 25 és 31 fok között alakulnak.

Hétvégén élénk, erős délies áramlással érkezik térségünkbe a forró, afrikai eredetű levegő. Szombaton szinte az egész országban, vasárnap nyugat, északnyugat kivételével 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

Délen, délkeleten akár 36-37 fok is lehet.

Az eddigi szezonrekord is megdőlhet, amit augusztus 8-án mért az OMSZ Budakalászon. Akkor 36,7 fokig melegedett a levegő.

A hétvége nagy részében sok lesz a napsütés, szombaton legfeljebb északnyugaton, nyugaton fordulhat elő néhol frissítő zápor, zivatar. A hidegfront várhatóan vasárnap napközben – a jelenlegi számítások szerint a délutáni órákban – érkezhet meg a nyugati tájakra záporokkal, zivatarokkal, viharossá fokozódó északnyugati széllel, valamint erős lehűléssel – írja az Időkép.  • Tippek
  • Árfolyam