Képviselő nélkül maradt a DK a gödi önkormányzatban

2020.08.27. 09:43 Módosítva: 2020.08.27. 09:43

A Demokratikus Koalíciónak megszűnt a képviselete a gödi önkormányzatban, jelentette be a párt egy közleményben. A DK két gödi képviselője korábban bejelentette, hogy felfüggesztik párttagságukat. Szilágyi László képviselő azóta kilépett a pártból, Lőrincz László alpolgármester pártból való kizárása pedig a mai nappal hivatalosan megindult. A Demokratikus Koalíciónak így a továbbiakban nincs képviselete Göd Város képviselőtestületében.

A településen már régóta feszültség van a momentumos polgármester és az ellenzéki önkormányzati képviselők között, ami odáig fajult, hogy a testület felfüggesztette a polgármestert. A Pest megyei településen hónapok óta tart a feszültség az ellenzéki frakcióban. Július elején írtunk arról, hogy a város momentumos polgármestere, Balogh Csaba menesztette az alpolgármestereit, mert szerinte az alpolgármesterek nem a város érdekeit szolgálták a munkájuk során. Július 17-én aztán fegyelmi eljárást indítottak Balogh ellen, utána pedig kétszer fel is függesztették őt. 

Fülöp Zoltán (balra) és Lőrincz László (balról a második) egy gödi testületi ülésen
Fülöp Zoltán (balra) és Lőrincz László (balról a második) egy gödi testületi ülésen
Fotó: Balogh Csaba / Facebook

A két menesztett alpolgármester (az LMP-s Fülöp Zoltán és a DK-s Lőrincz László) szerint ugyanakkor ezzel Balogh felrúgta az ellenzéki megállapodást.  Ezután a testület ellenzéki tagjai és a polgármester is kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy összejátszanak a Fidesszel, a feszültség akkor mérgesedett el igazán, amikor a DK-s képviselők egy hangfelvétellel próbálták bizonyítani az igazukat, viszont a Momentum szerint a hangfelvételt úgy vágták meg, hogy torzítsanak az értelmén. 

A DK és a Momentumom egy nyilvános eseményen jelentette be, hogy rendezik az ügyet, Fekete-Győr András (Momentum) és Gyurcsány Ferenc (DK) pártelnökök  a Balatonon találkoztak. A békülős találkozón Fekete-Győr arról beszélt, hogy rendezni kell a gödi helyzetet, mert nem tartható, hogy miközben a helyi polgármester "a helyi Fidesszel és a Samsunggal küzd", még belső ellentét is legyen a helyi ellenzék soraiban. Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy egyetért Fekete-Győrrel a kérdésben. Gyurcsány szerint elsősorban a gödiek döntése kell hogy legyen az, hogy mi történik a településen, de egyeztetni fognak a Momentummal, hogy "nyugalom legyen."