Az összes gólyatáborát lemondta a Pécsi Tudományegyetem a három fertőzött diák miatt

2020.08.27. 08:27

Több mint százötven ember vett részt a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának sikondai gólyatáborában, ahol az intézmény közleménye szerint két koronavírusos diákot is találtak. Az Általános Orvostudományi Kar és a Gyógyszerésztudományi Kar bodajki gólyatáborában egy embernél igazolódott a vírusfertőzés gyanúja, írja a Baranya megyei hírportál.

A lap szerint a megfertőződött hallgatóknak enyhe tünetei vannak, és folyamatos orvosi megfigyelés alatt állnak.

A diákok védelme érdekében az egyetem az összes további gólyatáborát lemondta.

Az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat hivatalos honlapjára szerdán kikerült egy közlemény, amiben azt írják, hogy a táborba lépéskor a hallgatók érintésmentes testhőmérséklet-mérésen és előszűrésen vettek részt. A tábor területére kizárólag a vizsgálatok alapján egészséges, koronavírus tüneteit nem mutató személyek léphettek be.Közben viszont azt is írják, hogy a tábor területére belépett gólyák – akik nem rendelkeztek öt napnál régebbi, igazolt negatív teszttel, molekuláris biológiai vizsgálaton estek át. A három tünetmentes hallgatónál ez a vizsgálat hozott pozitív eredményt.

Erre alapozva a lap megkérdezte az egyetemet, hogy a már a táborba belépett, később pozitivitást mutató diákok a vizsgálat eredményének akár egy napig tartó megérkezéséig hány társukat fertőzhették meg, mennyien vannak karanténban, és ki érintkezett a fertőzöttekkel, de választ nem kaptak.

Szerdán az is kiderült, hogy a Szent István Egyetem Budai Campusának rendezvényén is találtak öt fertőzött diákot. A Szent István rektora azt nyilatkozta, mindent megtettek, hogy megelőzzék a fertőzést, maszkot viseltek, fertőtlenítőt használtak, hőmérőztek a szarvasi táborban.