Gulyás: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

DSZZS20200828015
2020.08.28. 16:40

Szeptember 1-jétől a külföldi állampolgárok Magyarország területére nem léphetnek be. A külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig 14 napra karanténba kell vonulniuk. Ezt úgy tudják lerövidíteni, ha két napon belül két negatív tesztet is bemutatnak

- jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány péntek délutáni ülése után tartott kormányinfón. 

A behurcolás veszélye fennáll. A fertőzések eredetének többsége külföldi

- fogalmazott a miniszter, utalva a külföldi nyaralásokról behozott fertőzésekre. Mint mondta, a gazdaság zavartalan működésére, az idősek és az iskolások biztonságára is oda kell figyelni, mindezeket figyelembe véve hoztak döntéseket a határvédelemről a pénteki kormányülésen. 

Gulyás: Szeptember 1-jétől lezárjuk a határokat

A tavaszi szabályokhoz képest szigorítanak azon, hogy milyen diplomáciai kivételek lehetnek, a részletes szabályokról a szombat reggel ülésező határvédelmi operatív törzs dönt majd, amin részt vesz Orbán Viktor is. 

Ami biztos, hogy a tranzitforgalmat biztosítják, diplomáciai utakra is lesz lehetőség, és a katonai konvojok is átutazhatnak Magyarországon. A sporteseményekre pedig külön szabályokat hoznak majd.

Azoknak a magyaroknak, akik belépnek az országba, két negatív tesztet kell bemutatniuk, ez vonatkozik a külföldi diákokra, akik Magyarországra jönnek tanulni. A tesztet mindenkinek magának kell finanszíroznia, nem fizeti ki senki helyett az állam. Gulyás azt is bejelentette, hogy

szeptember 1-jétől csak a Magyarországon elvégzett teszteket fogadják el, a külföldön elvégzett teszteket nem.

Megszüntették az országok járványügyi besorolását, Magyarország zöld, minden ország a vörös zónába került. 

A kormány döntött arról is, hogy 50 lélegeztetőgépet adományoz Kárpátaljának, folytatta Gulyás, és arról is beszámolt, hogy ő azért vehet részt a kormányinfón, mert két negatív koronavírus-tesztje lett, és a tisztifőorvos engedélyezte a kormányülésen való részvételét. Megjegyezte, a teszteket ő fizette. 

Az Emmi nem tiltja meg, de nem is tanácsolja a nagy tanévnyitó ünnepségeket, válaszolta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Magyar Nemzet kérdésére. A minisztérium részletes járványügyi ajánlásokat küldött az iskoláknak. Azért dolgozik a kormány, mondta Gulyás, hogy ne kelljen ismét bezárni az iskolákat, de a jelenlegi szabályozás alapján akár egyesével, területi adatok alapján is dönthetnek majd, melyik oktatási intézményekben kell szigorításokat bevezetni. 

A most elfogadott szabályok várhatóan egy hónapig maradnak érvényben.

Egyelőre nem tervez a kormány külön vásárlási idősávot bevezetni a 65 évnél idősebb korosztálynak, mondta Gulyás, mint ahogy kijárási korlátozás se várható, mert az egészségügy mostanra maximálisan felkészült a védekezésre. A jelenlegi szabályokat kell mindenkinek szigorúan betartania, nem terveznek új korlátozást hozni, a maszkviselést viszont szigoríthatják. 

Fontos volt, hogy legyen elég lélegeztetőgép itthon a járvány tetőzésekor, hogy ne alakuljon ki olyan katasztrofális helyzet, mint Olaszországban tavasszal, válaszolta Gulyás a 444 újságírójának, aki arról kérdezte, hogy miért volt szükségünk 20 ezer lélegeztetőgépre. Gulyás szerint kár a piaci árat keresni, mert turbulens volt a piac, és minden egyes lélegeztetőgépért harc volt. Válaszaiból az is kiderült, hogy a beszerzésért a külügyminiszter volt a felelős, és arra számít a kormány, hogy ami felesleg marad a járvány után, azt normál piaci áron el tudjuk adni.

Szóba került a Sevilla-Bayern München Európai Szuperkupa-döntő is, amit Budapesten rendeznek szeptember 24-én. Gulyás elmondta, hogy csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok Magyarországra, ha negatív koronavírus-teszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el. Szigorú szabályok lesznek, és még az sem biztos, hogy szurkolók is ott lehetnek a stadionban, mondta Gulyás az ATV kérdésére. 

Nem kommentálta Orbán Viktor, hogy több kormánytagnak is karanténba kellett vonulnia, válaszolta a miniszter. 

A miniszterelnöknek megvan az a jó tulajdonsága, hogy nem ad életvezetési tanácsokat

- fogalmazott. 

SZIJJÁRTÓ PÉTER NEM VETT RÉSZT A PÉNTEKI KORMÁNYÜLÉSEN, ÉS NEM MONDOTT LE A KÜLÜGYMINISZTERI POSZTRÓL

- mondta Gulyás a hvg.hu-nak.

Ismét megerősítette, hogy a kormánytagok nyaralása magánügy, és azt is mondta, ő sose találkozott Szijj László üzletemberrel, akinek a jachtján nyaralt a külügyminiszter. Szerinte a magyar összeférhetetlenségi szabályok az európai országok közül a szigorúbbak közé tartozik. Egyelőre nem indult eljárás a külügyminiszter ellen, mert senki nem jelezte az ebben illetékes országgyűlési bizottságnak. 

Az RTL Klub is a külügyminiszterről kérdezte a minisztert. Szijjártó megtiltotta a home office-t a minisztériumában, azt mondta, kirúgja, aki otthonról akar dolgozni. Gulyás szerint Szijjártó mindenben megfelel a magyar jogszabályoknak, és minden miniszternek joga van arról dönteni, hogy mit engedélyez és mit tilt meg a maga minisztériumában. 

Nem erősítette meg Gulyás, hogy Orbán Viktor Horvátországban nyaralt volna, mint arról a horvát sajtóhírek szóltak. Úgy fogalmazott, hogy a miniszterelnök maximálisan eleget tett a Több Balaton, kevesebb Adria felhívásnak. A kormánytagok nyaralásairól pedig nem kívánt Gulyás többet mondani, mert magánügy. 

Tárgyalnak a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításáról, továbbra is napirenden van, de egyelőre nem született döntés róla. 

A kormány döntésének előzménye, hogy az elmúlt napokban ismét jelentősen megnőtt a magyarországi koronavírus-fertőzöttek száma. A csütörtöki 91 után pénteken már 132 új fertőzöttről számoltak be, és bár ketten meggyógyultak, így is 130-cal nőtt a fertőzöttek száma. Ennél több új fertőzött április 10-e óta, vagyis több mint négy hónapja nem volt.

Csütörtökön derült ki, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója koronavírusos lett. Hollikon kívül több kormánytag és kormányközeli ember is karanténba vonult. Egyelőre Gulyás Gergelyről, Orbán Balázsról, Varga Juditról, Kovács Zoltánról, Dömötör Csabáról, Farkas Örsről, Hende Csabábról és Nacsa Lőrincről lehet tudni, hogy házi karanténban van. 

A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök délután azt közölte, hogy "egy hétvégi rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda több vezetője és munkatársa is találkozott a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus fertőzést mutattak ki".  

24.hu értesülése szerint a Veszprém megyei Úrkút melletti kúrián tartották a rendezvényt, amit Schaller-Baross Ernő miniszterelnökségi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár rendezett a családi ingatlanon. Gulyás Gergely ez utóbbit a Blikknek is megerősítette. 

Gulyás Gergely arról beszélt a kormányinfón, hogy ezen a rendezvényen a miniszterek közül csak ő és Varga Judit vett részt. Az államtitkárok közül mindenki nyilvánosságra hozta, aki karanténba került. 

hvg.hu kérdésére korábban Havasi Bertalan azt válaszolta, hogy "a miniszterelnök nem érintett az ügyben". Pénteken Trócsányi László európai parlamenti (EP-) képviselő szervezetében is kimutatták a koronavírust. A volt igazságügyi miniszter közleményben tudatta, hogy jelenleg hatósági karanténban van, megtette a szükséges óvintézkedéseket és közreműködik a vizsgálatok elvégzésében. 

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

(Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 28-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)