158-ra ugrott az új esetek száma, ez eddig a második legmagasabb szám

DBZOL20200827008
2020.08.29. 09:48 Módosítva: 2020.08.29. 11:53

Magyarországon 158 fővel emelkedett a beazonosított új fertőzöttek száma szombatra. Ennél magasabb napi új esetszám eddig csak egyszer volt: április 10-én regisztráltak 210 új fertőzöttet. Új haláleset nem történt a fertőzéssel összefüggésben, olvasható a kormányzati tájékoztató oldalon

  • Az aktív fertőzöttek száma: 1296
  • A hazánkban eddig beazonosított fertőzöttek száma: 5669
  • Az elhunytak száma változatlanul: 614
  • Gyógyultak száma: 3759
  • Kórházban ápoltak száma: 90
  • Lélegeztetőgépen kezelt betegek száma:

Az elmúlt napokban látható volt, hogy jelentősen emelkedni kezd az új esetek száma. Csütörtökre 91, péntekre 130 új fertőzöttet regisztráltak. Mindez összefüggésben állhat azzal, hogy az adatok szerint napi szinten 3-4 ezerrel több új tesztet végeznek el. Különösen figyelemreméltó, hogy augusztus 8-tól elkezdett tartósan emelkedni az aktív fertőzöttek száma.

A koronavírussal kapcsolatos szemlélet változását jól mutatja, hogy március 11-én akkor hirdetett ki  veszélyhelyzetet a kormány, zárta le a határokat, tiltotta be a sporteseményeket és a nagyobb közösségi rendezvények és rendelte el az egyetemek bezárását, majd pedig március 13-án az iskolák bezárását, amikor a napi új esetszám még csak 3 volt.

Orbán Viktor szombaton reggel az operatív törzs ülése után azt mondta: a határok újbóli lezárásával sikerül megakadályozni a külföldről behurcolt fertőzések emelkedését. A kormányfő szerint most még időben vagyunk, hogy  az ajtónkon kopogtató második hullámot megfékezzük. 

Az aktív fertőzöttek 40 százaléka, az elhunytak 60 százaléka, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, a járvány nem ért véget, az aktív fertőzöttek száma ismét emelkedik, ezért nagyon fontos továbbra is a fegyelmezettség, a beutazási korlátozások és az általános higiénés szabályok betartása, olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Európában a járvány második hulláma elkezdődött, ezért szeptember 1-jétől ismét szigorodnak a külföldről való beutazás feltétételei. Alapszabály szerint külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, a külföldről hazatérő magyar állampolgároknak pedig kötelező a 14 napos hatósági házi karantén.

Arra nehéz magyarázatot találni, hogy ilyen körülmények között miért nem mond le a kormány a szeptember 24-re a Puskás Arénába meghirdetett a Sevilla–Bayern München Európai Szuperkupa-döntőről, amelyre több ezer külföldit várnak. Gulyás Gergely a pénteki Kormányinfón azt mondta: csak úgy jöhetnek a szurkolók és a játékosok Magyarországra, ha negatív koronavírusteszttel rendelkeznek, és a repülőtérről egyenesen a stadionba viszik őket. A 64 ezres stadionnak csupán a harmadát tölthetik meg az UEFA döntése alapján, így minden harmadik helyet adnak csak el. Szigorú szabályok lesznek, és még az sem biztos, hogy a szurkolók is ott lehetnek a stadionban, mondta Gulyás az ATV kérdésére. Szlávik János infektológus is azt mondta az ATV-nek, hogy kicsit meredek dolog ilyen tömegrendezvényt tartanide ha betartják az előírásokat, akkor szerinte sikerülni fog.

A koronavírusról szóló kormányzati oldal a következő tanácsokat adja:

  • A közelgő iskolakezdés kapcsán kiemelten fontos a szülők és a pedagógusok felelőssége: tünetes, beteg gyermeket most nem szabad iskolába, óvodába engedni.
  • Továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot.
  • Gyakran és alaposan mossunk kezet, a maszkot viseljük az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön.
  • Az együtt szórakozó fiatalok ne igyanak közös üvegből, és ők is tartsák az általános óvintézkedéseket.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, baráti, családi és egyéb találkozókra, hanem maradjon otthon, és telefonon értesítse háziorvosát.  

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

(Borítókép: Védőruhába öltözött egészségügyi dolgozók koronavírus-fertőzés gyanújával érkező beteg szerepét eljátszó statisztákat készülnek vizsgálni a járványügyi bevetési egység gyakorlatán az Észak-közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelõ Kútvölgyi tömbjében Budapesten 2020. augusztus 27-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)