Ez a poszt a következő Percről percre része:

Élőben az iskolakezdésről

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Van, ahol házirendbe foglalták, hogy mostantól tilos a puszi és az ölelés, sőt a kézfogás is. A tanulóknak arra is fokozottan kell ügyelniük, hogy saját eszközeiket más ne használja. Ez persze nemcsak a könyvekre és munkafüzetekre vonatkozik, hanem a személyes dolgaikra is.

  • Tanárnak-diáknak szinte egyformán kötelező mindenütt a maszkviselés, és olyan iskoláról is hallottunk, ahol minden gyereknek előírták, hogy fertőtlenítőt is vigyen magával. Hogy erről miért nem a tanintézet, illetve annak ellátószerve gondoskodik, rejtély, ráadásul a szülőknek több helyen igazolást kell beküldeniük, ha gyermekük olyan betegségben szenved, amely nem ragályos, de köhögéssel jár. Ennek hiányában az allergiás, asztmás diákok elkülönítőbe kerülnek. 

  • Az iskolai büfék többsége nem nyithat ki, a menzán pedig egyszerre csak egy osztály étkezhet. Van, ahol az utolsó turnus csak késő délután kapja meg az ebédjét, ezért a szülőknek nem árt a megszokottnál bőségesebb tízórait csomagolni gyermekeiknek. E mellé pedig elvárás a saját pohár és evőeszköz használata.

  • Egyes iskolákban kettéválasztották a folyosót, és kijelölték a haladási irányokat, hogy a gyerekek ne szaladgáljanak össze-vissza. Van, ahol még földre festett nyilak is segítik a kijelölt irány megtalálását. Az iskolai KRESZ része az is, hogy tilos szaladgálni, fogócskázni, csak lépésben szabad közlekedni.

  • A legtöbb suliban nemcsak a diákoktól várják el telefonjaik kikapcsolását, de az iskolai csengőt is némaságra kárhoztatják. A csúsztatott órakezdés miatt ugyanis a csengetés folyamatosan zavarná a még vagy már órát tartó tanárokat. 

  • A szülők a lábukat sem tehetik be a tanintézményekbe, marad nekik az elektromos kapcsolattartás. A kapukkal ellentétben az ablakok viszont a fűtési szezonig nyitva maradnak, nehogy a vírus az iskola falai között rekedjen. A légkondicionáló berendezések használata amúgy is tilos, bár a mostani hideg idő beálltával erre aligha szorulnak a termekben. 

  • Ha minden igaz, ez az 1025. tanév Magyarországon, és idén sem marad el a hazafias nevelés, akárcsak a tornaóra, az írás-az olvasás tanítás, és persze az életre nevelés. És most kellene jönnie egy újabb okos mondatnak, hogy mi minden hangzott még el a „sima állami klikkes fekete-fehér fehér, Himnusz-Szózat, állj fel-ülj le” tanévnyitón, én viszont nagyjából semmi többre nem emlékszem az egészből.

    A kis elsős végig ügyes és bátor volt, én meg hoztam a béna, ciki anyukát, aki a tornateremben az ünnepség alatt elbújt sírni a sarokba. Fogalmam sincs, hogy a többi anyuka-apuka hogy bírta ezt nálam jóval fegyelmezettebben. Mert ezt tényleg nem lehet máshogy, csak büszkén-meghatódva-izgulva-kicsit gyászolva, egészen onnantól, hogy reggel 7.10-kor azt mondja az előszobában, hogy „anya, légyszi, add rám az iskolatáskát.”

    Majd mikor átjutsz a szigorú portáson, a gyerekre maszkhúzáson, a közös kézmosáson, és meglátod, hogy 1.B, és bemutakozik a szuperkedves tanító néni, érzed, hogy megint baj lesz. Aztán végignézel a sok cuki gyereken, és látod, hogy a tiéd, aki épp, hogy betöltötte a hatot, a legkisebb az egész évfolyamon, végleg eltörik a mécses.

    Négy évfolyam, nagyüzem, osztályonként több mint 20 gyerek, és csak reménykedsz, hogy most olyan sínre kerülnek a gyerekek, köztük a tiéd, amelyik sikerélményekhez vezet. Mert nem hagy nyugodni az a gondolat, hogy ez most a nap, amikor elindul egy csomó karrier, és elkezdenek kialakulni a skatulyák, a kategóriák, a hozzáállás, hogy ki hogyan, milyen minőségben küzd meg az élet adta feladatokkal. Hazafiasságtól írás-olvasásig.

  • Január végén jelent meg az új Nemzeti Alaptanterv (NAT). Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere akkor úgy jellemezte a tantervet, hogy ötvözi a legkorszerűbb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival, és erősíti a nemzeti identitást.

    • Új kötelező olvasmányok az irodalmi anyagban
    • Számos ponton változik a történelemtanítás is – az erről szóló vitákról itt olvashat bővebben
    • Átalakul a gimnáziumi biológiaoktatás, három helyett két évig lesz kötelező, és több új témakör is megjelenik

    Az új NAT számos vitát váltott ki, a legtöbb bírálatot az irodalom és a történelem tantervek kapták. A tiltakozók között megszólaltak egyházi iskolák is. A pedagógus szakszervezetek tavasszal a koronavírus miatt a bevezetés elhalasztását kérték.

  • Három nap alatt 23 kamionnal 420 ezer csomag fertőtlenítőszert szállított le a szegedi Florin Zrt. az iskolák koronavírus elleni védekezéséhez – tájékoztatta a vegyipari cég kedden az MTI-t. Az iskoláknak több mint 200 tonnányi kézfertőtlenítőt és felület-fertőtlenítőszert szállított le a vállalkozás néhány nap alatt, a katasztrófavédelem, a kormányhivatalok és fuvarozó cégek összehangolt munkájával a tanévkezdés előtt.

    A szegedi telephelyű, magyar magántulajdonban lévő, 1992-ben alakult Florin Zrt. közbeszerzési eljáráson nyert tendert, a koronavírus-járvány kirobbanása után az egészségügyi és közintézmények, közszolgáltatók fontos fertőtlenítőszer-ellátójává vált. Tavaly a 2018-assal csaknem megegyező 2,4 milliárd forintos nettó bevételt ért el, melyből 591 millió forint származott exportból. A 90 dolgozót foglalkoztató vállalkozás adózott eredménye 38 millió forint volt.

  • Igazi „back to school” vizuális közhely elsősorban angolszász területen a tanárábrázolás az asztal mögött, rajta egy fényesre suvickolt almával. De mi köze a gyümölcsnek a tanárok személyéhez, illetve az iskolai évkezdéshez?

  • Bár sok szülő fél a koronavírustól, azzal, hogy az iskolákat újranyissák, a tankönyvek pedig ingyenesek legyenek, a legtöbben egyetértenek – derül ki abból a felmérésből, amelyet a kormányközeli Nézőpont Intézet készített a Magyar Nemzetnek. Előbbit az összes megkérdezett 78 százaléka helyeselte, azt, pedig, hogy hagyományosan kezdődjön a tanév, a kormánypárti szavazók 85, az ellenzékiek 70 százaléka nevezte jó döntésnek. 

  • Beszéltünk egy XI. kerületi édesanyával, aki azt mondta, ma nem is viszi be az óvodát most kezdő kisfiát, inkább vár szeptember 7-ig, amíg véget ér a lappangási idő azoknál, akik augusztus 20. után jöttek vissza a vakációjukról. És még valami. – Ha még egyszer bezárják a tíz éven aluliaknak szánt oktatási intézményeket, én egyedül elmegyek tüntetni a Kossuth térre - fogadkozik.

  • Ami az iskolaőröket illeti, augusztusban 500-an kezdték el a felkészülést. Ahhoz képest azonban, hogy Budapesten regisztrálták a legtöbb erőszakos bűncselekményt, szám szerint 91-et, iskolaőrt mindössze a fővárosi iskolák hat százaléka kért – írta nemrég az Eduline.

  • Szeptember 1-én 1,2 millió diák kezdte meg a tanévet Magyarország 3000 oktatási intézményében. A koronavírus jelentette fenyegetés csak az egyik új kihívás lesz, a most életbe lépő Nemzeti Alaptanterv és a iskolaőrök mellett.