Tizenhat embert átvert, csaknem félmillió forintot keresett a pofátlan csaló

2020.09.01. 13:13 Módosítva: 2020.09.01. 13:24
A megígért műszaki cikkek helyett, zoknit, féltéglát és üres flakont is postázott a férfi.

A Tatabányai Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be azzal a férfival szemben, aki 16 sértetteknek összesen közel félmillió forint kárt okozott azzal, hogy az interneten olyan tárgyakat hirdetett eladásra, amelyekkel nem is rendelkezett - adta hírül a ugyeszseg.hu

A vádirat szerint a férfi 2016 februárja és 2018 augusztusa között internetes oldalakon műszaki cikkek eladására, cseréjére irányuló hirdetéseket helyezett el, illetve más személyek által feladott internetes hirdetésekre jelentkezett. A károsultak a vételárat a férfi által megjelölt bankszámlaszámra átutalták vagy utánvéttel fizették. A cserélni szándékozott műszaki cikkeket a csalónak megküldték, azonban a megrendelt termékeket, illetve a csereként felajánlott készülékeket nem kapták meg, mert a férfi azokkal nem is rendelkezett. Az elkövető a tizenhat sértettnek összesen 484.690 forintos kárt okozott. 

A pofátlanság netovábbja

Az egyik esetben a csaló férfi egy márkás mobiltelefont hirdetett eladásra,  a tatabányai károsult a megállapodásuknak megfelelően vételárként 140.000,- Ft-ot fizetett meg a csomag átvételekor. A pórul járt személy a csomag kibontásakor észlelte, hogy abban nem telefon, hanem zokni, tégladarabok, üres flakon, papírdoboz, valamint különböző papírok vannak. A bűncselekménnyel okozott 140.000,- Ft kár a nyomozás során megtérült oly módon, hogy a  futár részére átadott készpénzt a nyomozó hatóság lefoglalta, és a sértettnek visszaadta. 

Gyors intézkedés

Az ügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a Tatabányai Járásbíróság a férfit büntetővégzésben, tárgyalás mellőzésével, végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, 153 000 forint összegű vagyonelkobzásra ítélje, valamint kötelezze a polgári jogi igényt előterjesztő sértettek kárának megtérítésére.