A Kúria szerint is diszkriminálta a miskolci kórház az ott szülő roma nőket

2020.09.01. 13:09 Módosítva: 2020.09.01. 17:44

Évek óta húzódó ügyben döntött a Kúria, kimondva, hogy diszkriminációt kellett elszenvedniük a miskolci kórház szülészetén a roma nőknek. Hétfői közleményében az áldozatokat képviselő jogi szervezet, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) pedig azt írta, Magyarország legfelsőbb bírósága az augusztus 26-i döntéssel helyben hagyta a Miskolci Törvényszék és a Debrecen Ítélőtábla ítéleteit. Diszkriminációt jelent a romákkal szemben, hogy a kórház pénz kért az egyszer használatos higiénés öltözetért a szülő nőket kísérő hozzátartozóktól – állapította meg a Kúria.

2018-ban derült ki, hogy a miskolci kórház rendelkezése szerint a szülő nőt kísérő hozzátartozónak egyszer használatos higiénés öltözetet kellett viselnie. Ehhez azonban csak a kórházban lehetett hozzájutni, méghozzá az alacsony jövedelmű családok számára magas áron. A kórház azzal védekezett, hogy csak adomány felajánlására kérték a hozzátartozókat az öltözetért cserébe, egy helyi szervezet felméréséből azonban kiderült, hogy az adományozás kötelező volt. 

A bíróság most egyetértett az ERRC korábbi érvelésével, mely szerint a kórház közvetlen diszkriminációt alkalmazott vagyoni helyzet, társadalmi származás, valamint az anyaság (terhesség) mint védett tulajdonság tekintetében és közvetett diszkriminációt valósított meg roma anyákkal szemben, akiket aránytalanul nagy mértékben érintett a rendelkezés és emiatt gyakran kénytelenek voltak egyedül szülni. A bíróság elrendelte a gyakorlat megszüntetését és kétmillió forint közérdekű bírság megfizetésére kötelezte a kórházat.