Egy Orbán Viktor családjáról készült kép miatt azonnali hatállyal menesztették a 168 Óra főszerkesztőjét

2020.09.02. 10:43 Módosítva: 2020.09.02. 11:50

Rózsa Péternek a Media1 információi szerint azért kell mennie, mert az újság ma megjelent száma lehozott egy fotót Orbán Viktorról és családjáról. Jóllehet a kép a miniszterelnök nyilvános honlapjáról származik, a hetilapot tulajdonló Telegráf Kft. vezetésénél keményen kivágta a biztosítékot. A cég anyavállalatának, a Brit Média Kft.-nek a vezérigazgatója, Milkovics Pál legalábbis azzal indokolta az elbocsátást, hogy a megjelent fotón a kormányfő fiatalkorú gyermeke is látható. 

A gyerekeket, függetlenül szüleik közéleti szerepvállalásától, védeni kell, nem pedig politikai tartalmú üzenetekhez felhasználni és gyűlölködés céltáblájává tenni

– mondta a vezérigazgató. Jelezte, nemcsak morálisan tartja aggályosnak a kép közlését, hanem úgy véli, hogy azt a kormányfő családjához nem kapcsolódó szöveghez használták fel illusztrációnak.  

A 168 Óra címlapsztorijához kapcsolódó, a lap belső oldalán megjelent fotó a  „Családbarát ország” szlogent kipellengérezve jeleníti meg az Orbán Viktor családját. Amikor ezt észrevették, a kiadó megpróbálta visszahívni a terjesztő cégtől az újságot, ám ez technikai okok miatt már nem volt lehetséges.

   

Milkovics Pál elárulta a Media1-nek, lélekben már felkészült, hogy Rózsa Péter elbocsátása miatt azzal fogják támadni, hogy személyében megérkezett a NER a laphoz, de ha így is lesz, ezek alaptalan támadások lesznek. Szerinte a főszerkesztő egyszerűen túllépte a jó ízlés határát.

Számomra ez egy morális döntés volt, nem mérlegeltem és nem is tartottam fontosnak a PR-következményeket. Bármelyik másik politikus családja esetében is így jártam volna el” – nyilatkozta a Brit Media vezérigazgatója.

Rózsa Péter helyét megbízott főszerkesztőként Makai József, a Pesti Hírlap  főszerkesztő-helyettese veszi át. A 168ora.hu internetes oldalnál már néhány napja vezetőváltás volt ,   miután összevonták a szerkesztőséget a pestihirlap.hu stábjával, és közös newsroomot hoztak létre. Ez kissé más fénybe helyezi a mostani elbocsátást is.