18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hatalmas fordulat a borsodnádasdi gyilkosság ügyében

2020.09.02. 13:56

A Debreceni Ítélőtábla elrendelte B. L. vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig, de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig.

A fellebbviteli főügyészhelyettes a perbeszédében azt indítványozta, hogy az ítélőtábla aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondja ki a vádlott bűnösségét, és jelentősen súlyosítsa a büntetését.

Ez hatalmas fordulatnak számít, hiszen a vádlottat korábban az elsőfokú bíróság gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt ítélte el. Miután azonban az ügyész a mai tárgyaláson módosította a vádat, így a vádlottnak és védőjének lehetősége nyílt arra, hogy az ügyészi indítvány megismerése, a perbeszédre való felkészülés, illetve további bizonyítási indítvány érdekében kérjék a tárgyalás elnapolását. Ennek adott helyt az ítélőtábla. Az ügy tárgyalása szeptember 10-én 9 órától folytatódik.  

Az első fokon eljáró Miskolci Törvényszék 2020 márciusában B. R. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés miatt négy év fogházbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság ítéletét a vádlott és annak védője tudomásul vette, ugyanakkor az ügyész a gondatlan emberölés minősítésének megállapítása miatt és a büntetés súlyosítása érdekében fellebbezést nyújtott be.

Az elsőfokú bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2017 szeptemberében egy baráti összejövetelen vett részt, a Borsodnádasd mellett található tónál, ahol alkoholt fogyasztott, illetve elszívott néhány szál herbálos cigarettát is. A vádlott és áldozata, a Csenge nevű 17 éves lány baráti viszonyban állt, így napközben telefonon tartották a kapcsolatot és estére találkozót beszéltek meg a település temploma mellett található erdei ösvénynél. A lány elment a találkozóra, összeveszett a férfival, majd elváltak. Azonban a vádlott visszament a vita helyszínére, ahol már ájultan talált a sértettre, akit halottnak hitt. A férfi a lányt levetkőztette, majd anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy él-e még a lány, a testét elvonszolta az erdei ösvény vízelvezetőjének csatornájához, annak vasfedelét leemelte és oda bedobta. A még életben lévő sértett halálát vízbefulladás okozta.

Az ügyészség a vádlottal szemben védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett szándékos emberölés miatt emelt vádat,

törvényszéki álláspontja szerint viszont nem volt bizonyítható, hogy a férfi szándékosan meg akarta volna ölni a lányt,

felelőssége abban állapítható meg, hogy amikor a vízelvezető aknába bedobta a sértett ájult testét, nem győződött meg arról, hogy él-e még a lány, így hanyagságával okozta annak halálát – emlékeztet közleményében a bíróság.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport