Hétvégére visszatér a meleg

2020.09.02. 09:58 Módosítva: 2020.09.02. 09:58
A hőmérséklet napról napra emelkedik, számottevő csapadék sem valószínű a hét hátralévő részében.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint szerdán fátyol- és gomolyfelhők mellett általában többórás napsütés várható. Legfeljebb északkeleten lehet felhősebb az idő, néhol előfordulhat kisebb eső, zápor. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati, nyugati, keleten a délnyugati szél, délután mérséklődik a légmozgás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul, késő este 12 és 17 fok közé csökken a hőmérséklet.

Gyengülő, megszűnő fronthatásra számíthatunk. A hűvösebb idő kedvező hatással lehet a keringésünkre, a légzésünkre. Kedvező irányban változott a pollenkoncentráció is.

A hét elején kettős fronthatás érvényesült hazánkban, miután egy, a Balti-tengertől Olaszországig húzódó frontálzóna elérte térségünket – tájékoztatta az Indexet Simon Gergő meteorológus. Ezekben a napokban meleg- és hidegfrontok váltakoztak, majd az egyre markánsabban jelen lévő

hidegfront keddre átvonult az egész országon.

A szélsőséges hőmérsékleti ingadozás mindenkire másképpen hat, az esetlegesen előforduló élettani hatások között említette a szakember az idegrendszer ingerlékenységének csökkenését, a romló koncentrációt és a vércukorszint ingadozását. Az idősebbeket jobban megviseli a hirtelen lehűlés, kedvezőtlenül érinti a szív- és érrendszeri problémákkal küszködőket, és megnőhet a trombózis veszélye is. 

Jellemző tünet ezekben a napokban a fejfájás és a migrén, és könnyebben el lehet kapni megfázásos betegségeket.

Bár a koronavírus terjedése és a hőmérsékleti változások között nem mutatható ki összefüggés, éppen a légúti megbetegedések előfordulása növelheti a megfertőződés kockázatát – figyelmeztet Simon Gergő.

Az előrejelzések szerint a hidegfront már elvonult, a hőmérséklet napról napra emelkedik – mondta a meteorológus. 

A hétvégére az átlagosnál melegebb, harminc fok körüli időjárás várható.

A hét hátralévő részében csapadék nem valószínű, legfeljebb felhősödésre, futó záporokra lehet számítani.