Az SZFE Doktori Tanácsa szerint Vidnyánszky Attila alkalmatlan

2020.09.03. 14:00
Az ATV Egyenes beszéd című műsorában elhangzottak miatt a Színművészeti Doktori Tanácsának tagjai kirekesztőnek tartják a kuratórium vezetőjét és alkalmatlannak mind a kuratórium, mind bármilyen oktatási intézmény vezetésére.

Felháborodásának adott hangot a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doktori Tanácsa. A tagok közleményben keltek Karsai György egyetemi tanár védelmére, aki egyúttal az SZFE Doktori Iskolájának vezetője. Az írás sorra veszi Karsai Györgynek a művészet, az oktatás és az utódképzés területén felmutatott eredményeit. 

A kirekesztő beszédmód használata azonban Vidnyánszky Attilát nemcsak a kuratórium, hanem bármiféle nemzeti és/vagy oktatási intézmény vezetésére alkalmatlannak mutatja. Amennyiben az őt posztjára helyező kulturális kormányzat és a kuratórium tagjai nem határolódnak el e fogalmazásmódtól, maguk is cinkossá válnak a megengedhetetlen kirekesztésben

– fogalmaznak a tanácstagok, akik szerint Karsai a Színház- és Filmművészeti Egyetem akkreditációs biztonságát jelenti.

A DOKTORI TANÁCS TAGJAINAK KÖZLEMÉNYE Vidnyánszky Attila, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tulajdonosi jogait...

Közzétette: Színház- és Filmművészeti Egyetem – 2020. szeptember 2., szerda

Közben szolidaritási hullám indult a közösségi médiában. Különböző szervezetek és társulások biztosítják támogatásukról az autonómiájukért harcoló színműsöket: a MOME, a Pécsi Tudományegyetem Filmtudományi és Vizuális Tanulmányok Tanszéke, Pintér Béla és Társulata, a Miskolci Nemzeti Színház színészei,  a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, valamint az Oktatói Hálózat is a tüntetők oldalára állt.

Kapcsolódó

Schilling Árpád Vidnyánszky Attiláról: Ez nettó alázás volt

A Krétakör alapítója úgy érzi, csúfot űztek belőlük, nem vették komolyan őket és nyilvánosan megszégyenítették őket.