Feljelentették Szijjártó Pétert a luxusjachton töltött vakációja miatt

2020.09.03. 10:25

Feljelentést tettek Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert a luxusjachton eltöltött vakációja miatt – derül ki a hvg.hu cikkéből. A portál a Legfőbb Ügyészségtől megkérdezte, indul-e vizsgálat korrupció gyanúja miatt az ügyben. Szijjártó Pétert az ismert milliárdos NER-közeli vállalkozó, Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton, a Lady MRD-n fotózta le az Átlátszó újságírója, ami után némi joggal vetődik fel a kérdés, hogy a külügyminiszter ajándékba kapta a hozzávetőlegesen 40-60 millió forintba kerülő utazást. (A Lady MRD augusztus 12-én futott ki a tengerre a spliti kikötőből, az Átlátszó újságírója pedig augusztus 16-án készítette a felvételeit róla. Annak a Népszava nézett utána, hogy a bérleti díja napi tízmillió körül mozoghat.)

A Legfőbb Ügyészség továbbította a hvg.hu kérdését a KNYF-re, amely közölte, hogy valaki az utazás miatt feljelentette a Szijjártó Pétert. Erről a feljelentésről még nem született döntés.

Szijjártó Péter vagyonnyilatkozatában nincs jele annak, hogy lenne pénze hasonlóan drága vakációzásra. Parlamenti képviselőként és kormánytagként pedig nem fogadhat el a képviselői megbízatásával összefüggésben olyan ajándékot vagy más ingyenes juttatást, amely meghaladja a képviselői tiszteletdíj egyhavi összegét. 

Miközben nyaralt, Szijjártó Péter irodai képeket posztolt magáról a Facebookon. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a maga részéről azzal intézte el a botrányt, hogy ami a luxusjachtozást illeti, magánügyről van szó.