A kórházi ágyak ötödét szabadítják fel a koronavírus miatt

2020.09.04. 11:47
Kásler Miklós miniszter levélben utasította az intézményvezetőket. Betegeket hazaküldeni tilos.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szerdai keltezésű, „utasítás Covid-19 fertőzött betegek ellátására alkalmas ágyak ellenőrzésére” tárgyú levelét valamennyi fekvőbeteg-ellátó egészségügyi szolgáltató vezetőjének elküldték – írta a Portfólió.

A levél főbb pontjai:

  • A kórházakban az eddigi 10 százalék helyett a teljes ágyszám 20 százalékát kell készenlétben tartani, hogy szükség esetén be lehessen vonni őket a koronavírusos betegek kezelésébe.
  • Az intézményvezetőktől azt kérik, hogy ellenőrizzék a koronavírusos fertőzöttek ellátásába bevonható, készenlét fenntartásához szükséges ágyak meglétét és alkalmasságát.
  • Az intézkedés nem vezethet az intézményben ellátott betegek elbocsátásához.

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő júniusi összesítése szerint a teljes ágyszám 69 ezer, ennek 20 százaléka 13 800 ágy. A kimutatás szerint az aktív ágyak 53 százaléka, a krónikus ágyak 52 százaléka volt kihasznált, tehát júniusban több mint 31 ezer ágy állt üresen. Azóta várhatóan csökkent a szabad ágyszám, egyúttal a 13 800 ágy bőséges kapacitásnak számít, hiszen jelenleg mintegy száz koronavírusos fertőzöttet ápolnak kórházban.

Tavasszal a kormányzat a kórházi ágyak felét szabadíttatta fel a járvány terjedése miatt, majd a helyzet javulásával párhuzamosan fokozatosan csökkent ez az arány.

A legutóbbi adatok szerint az elmúlt 24 órában 459 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon, és egy 84 éves krónikus beteg elhunyt. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az őszi járványhullámban a Covid-19 fertőzöttek átlagéletkora 26 év, szemben a tavaszi 67 éves átlagéletkorral.