A bika, ami a koronavírusnál is halálosabb

Screenshot 2020-09-04 at 18.45.45.png
2020.09.04. 22:17
Egy nyár alatt 21 ember halt meg, miután a bika nevű kábítószert használta.

„Egy fröccs áráért akár szinte biztos kezekbe vehetjük a halálunk zálogát” - így is szólhatna a

4fmdmb-bica, ismertebb nevén bika szlogenje. A szer egyelőre nem került fel az új pszichoaktív szerek listájára, ahonnan idővel kábítószernek minősülne.

A legfiatalabb elhunyt 23 éves volt, a legidősebb 36 éves, a halálesetek zöme Borsod-Abaúj-Zemplén megyében történt, de felkerült a „bikatérképre” Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megye, valamint a főváros is. Az áldozatok varázsdohányban vagy herbálban szívták el a dizájnerdrogot.

Szegényebb területeken szedi az áldozatait

A miskolci Lyukóvölgyben megszokottak a razziázások, a kábítószer olyan gyakran forog a környéken, mint kamaszgyerek kezében az okostelefon. Ezek után aligha lehetett meglepő, amikor a borsodi rendőrök ismét felbukkantak a környéken. 

Az első ismert eset, a 23 éves áldozat is innen származik, ám halálát nem tudták eleinte az új anyaghoz kötni. Az új pszichoaktív szert először egy szakértői intézetben fedezték fel. A szakértők ezt követően megvizsgálták májusig visszamenőleg a gyanús eseteket, és megállapították, hogy augusztus elejéig tizenegy haláleset volt köthető a bika nevű anyaghoz.

Csesztregi Tamás, a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ Kábítószervizsgáló Szakértői Intézet igazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón elmondta, hogy a vegyület a szintetikus kannabinoidok családjába tartozik. Tapasztalatuk szerint általában egy domináns hatóanyag van forgalomban az utcán, amelyet időnként lecserélnek. Ez történt most is, az új anyag neve "4fmdmb-bica", amely kémiai szerkezetében csak kicsit tér el a korábbi domináns hatóanyagtól, de több halálesetért felelős.

Horváth Gergely Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzeti Drog Fókuszpontjának vezetője arról beszélt, hogy a szintetikus kannabinoidokkal dohányt (ez a varázsdohány) vagy más növényt (ez a herbál) itatnak át, és cigarettába csavarva elszívják. 

  • A SZER HATÁSA ELTÉR A MARIHUÁNÁÉTÓL, ANNÁL ERŐSEBB, ÉS GYAKRABBAN OKOZ ROSSZULLÉTET.
  • A FOGYASZTÁSA FOKOZOTTAN JELLEMZŐ A VIDÉKI SZEGREGÁTUMOKBAN, A NAGYVÁROSI SLUMOKBAN (NYOMORNEGYEDEKBEN), A HAJLÉKTALANOK VAGY MÁS HÁTRÁNYOS HELYZETŰ EMBEREK KÖRÉBEN.
  • EZEKNEK A SZEREKNEK A FOGYASZTÁSA AZ ISMERETLEN HATÓANYAG ÉS VÁLTOZÓ ÖSSZETÉTEL MIATT KÜLÖNÖSEN KOCKÁZATOS. 

ÉVENTE 30-40 HALÁLESET KÖZVETLEN OKA A KÁBÍTÓSZER-FOGYASZTÁS.

Horváth Gergely Csaba hozzátette: a szintetikus kannabinoid grammja 1300-1500 forint között van, és ebből öt cigarettát lehet sodorni. A szakértők szerint a koronavírus-járvány, illetve a rendőrségi lefoglalások miatt az utóbbi időben felment a kábítószerek ára. 

Órákig tartó haldoklás

A pár száz forintos kábítószerért cserébe nem a mámoros gyönyör, hanem a hosszas kínszenvedés vár a fogyasztókra. Először fáradékonyság lesz úrrá rajtuk, majd jelentkezik a szívtájéki fájdalom és a légzési nehézség. Később ezt váltják fel görcsös rohamok sorozata és önkívületi állapotban őrjöngés. 

A „bika” név, így nem csak a kémiai vegyület rövidítésére utalhat, de magára a használat közbeni élményre is. 

A hosszas ideig tartó élmény azonban nem mindig fejeződik be biztonságban. A szer hatáserőssége ugyanis meghaladja a hagyományos THC tízszeresét, így az ember keringése és szíve is feladja a szolgálatot.

Netről olcsón megrendelhető

A fogyasztónak nem kell rögtön dílerhez fordulnia, az interneten játszi könnyedséggel bárki tud magának rendelni. Lapunk is megtalálta a bikát egy kínai, leginkább gyógyszereket és étrendkiegészítőket tartalmazó oldalon. Árat nem ír, ahhoz e-mailen vagy WhatsAppon kell az eladóval felvenni a kapcsolatot.

A leírás szerint azonban kétség sem férhet hozzá a Shanghaiból érkező áru minőségéhez. A forgalmazó elmondása szerint rengeteg országba szállít és a pénztártól való távozás után nem merült fel reklamáció.