Kereszttűzben a TikTok

GettyImages-1269166881
2020.09.04. 17:06
Nem csendesül Peking és Washington kereskedelmi és technológiai vetélkedése. Bármilyen valószínűtlennek is tűnhet, a bugyutának ható, szórakoztató videó megosztó platform, a TikTok került az elmúlt hetekben a konfliktus fókuszába.

Folytatódik a technológiai elsőbbségért folytatott küzdelem az Egyesült Államok és Kína között. Trump augusztus elején elnöki rendeletben tiltotta meg, hogy amerikai vállalatok tranzakciókat bonyolítsanak a Tencent, illetve a TikTok-ot is működtető ByteDance kínai vállalatokkal. Majd elrendelte, hogy a TikTok számolja fel amerikai szolgáltatásait, vagy adja azt el egy amerikai vevőnek szeptember 15-ig. A TikTok egy 2012-ben indult közösségi média platform, ami rövid, vicces, táncolós, hangalámondásos videók megosztására specializálódott.

A Fehér Ház indoklása szerint a TikTok kémtevékenységet végez, és kiszolgáltatja az amerikai felhasználók adatait a kínai hatóságoknak. A kínai vállalatok adatkezelési politikájával szembeni bizalmatlanság indokoltnak tűnhet, de a bizonyítás hiányában a történtek felvetik az elnöki hatalom túlterjeszkedésének kérdését. Különösen annak fényében, hogy az elnöki rendelet valódi célja könnyen lehet, hogy a TikTok amerikai szolgáltatásainak megkaparintása.

Amerikában példátlan, hogy az állam, különösen az elnök ilyen direkt módon avatkozzon be a piaci viszonyokba. Nem véletlen, hogy a ByteDance bírósági úton szeretné felülírni a rendeletet. A Trump adminisztráció értelmezésében ők persze csak felveszik a kesztyűt, hiszen Kína évek óta tilt ki amerikai szolgáltatókat saját piacáról, többek között a Google-t és a Facebook-ot. Továbbá kötelezi vegyesvállalatok létrehozására a Kínában befektető amerikai cégeket. Persze Kína esetén ezekkel a bizonytalanságokkal tisztában vannak a befektetők, nem úgy az Egyesült Államokban, ahol a kiszámítható piaci környezetet alapvetésnek számít. A rendelet kritikusai továbbá felvetik, hogy veszélyes precedenst termet, ha biztonsági aggályokra hivatkozva mindennapi technológiákat és népszerű szolgáltatásokat tiltanak ki az országból.

Nem világos, hogy valójában mekkora biztonsági fenyegetést jelent a TikTok amerikai jelenléte. A Trump adminisztráció az állami hivatalnokokról való adatgyűjtés kockázatát emeli ki. Azonban a TikTok adatgyűjtési technikái nem térnek el más szolgáltatók gyakorlatától, nehéz elképzelni, hogy a kínai hatóságok olyan adatokhoz juthatnának azon keresztül, amikhez máskülönben nem férnének hozzá. Feltételezhető, hogy célszerűbb eszközök is rendelkezésükre állnak.

A TikTok amerikai sikere hatalmas áttörésnek számít Kína számára.

 A kínai gazdaság előtt álló egyik legnagyobb kihívás a következő évekre, hogy képes legyen nagyobb hozzáadott értékű, nemzetközileg is versenyképes szolgáltatásokat előállítani.  A TikTok, a kínai vállaltok között egyedülálló módon, erre képes volt. Valószínűtlen, hogy valójában trójai falóként akarták volna használni a felületet, miközben a nemzetközileg versenyképes szolgáltató vállalatok felmutatása alapvető stratégiai érdekük.

Peking válasza sem maradt el, pénteken a kínai hatóságok úgy módosították az export korlátozás alá eső technológiák listáját, hogy a TikTok eladása is kormányzati engedélyhez legyen kötve. Így próbálják megakadályozni, hogy ellenállás nélkül amerikai tulajdonba kerüljön az egyik legígéretesebb kínai vállalat, vagy legalábbis nagyobb legyen a kínai fél mozgástere. Az új szabályozás alapján ByteDance csak úgy tuja eladni az amerikai TikTok-ot, ha abból kihagyja azt az algoritmust, ami a közösségi platform speciális ajánlórendszerének alapja. Hacsak nem kapnak külön engedélyt a híresen körülményes pekingi bürokráciától.  A potenciális vevők, a Microsoft, Walmart és az Oracle ugyan már felsorakoztak, de valószínűtlennek tűnik, hogy létrejöjjön az üzlet, ugyanis Trump ragaszkodik a szeptember közepi határidőhöz.

A TikTok esete is azt látszik alátámasztani, hogy a Trump adminisztráció valóban elkötelezte magát, hogy sorra elkezdi elvágni az Egyesült Államokat Kínával összekötő szálakat. A szétválás túlmutat a gazdaság területén, a  minap számoltunk be róla, hogy az amerikai külügyminiszter szeretné teljesen felszámolni a Konfuciusz Intézetek amerikai hálózatát.

(Borítókép: TikTok iroda Kaliforniában. Fotó: Mario Tama / Getty Images)