Eufrozina, Kende
9 °C
25 °C

SZFE: egyeztetést kezdeményezett a rektori konferencia és a HÖOK

2020.09.04. 16:07
A meghívást minden résztvevő elfogadta.

A Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egyeztetést kezdeményezett a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről. A meghívást az egyetem vezetése, az egyetem fenntartójának vezetője és az egyetemi hallgatói önkormányzat vezetője is elfogadta. 

Mindezt a Magyar Rektori Konferencia közölte pénteken az MTI-vel, az egyeztetés szeptember 8-án lesz az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE).  A szervezet azért kezdeményezte a találkozót a felek között, mert úgy látják, hogy az "erősebb kijelentések" inkább mélyítik a szakadékot a fenntartó és az egyetem között, a megoldáshoz pedig párbeszédre van szükség. A struktúraváltást mindkét szervezet előremutató folyamatnak tartja, azonban határozott álláspontjuk, hogy csak akkor vezethet eredményre, ha a fenntartó és az egyetem is azonos elképzelések mentén kezdi meg az együttműködést, egyébként az egyetem és a hallgatók is sérülnek a folyamatban.

Mint megírtuk, az egyetem vezetősége és a szenátus is lemondott szeptember elsejei hatállyal tisztségéről, attól a naptól az intézmény fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány, a kuratórium elnöke pedig Vidnyánszky Attila. Az egyetem lemondott oktatói szerdán tartottak sajtótájékoztatót, amelyen hangsúlyozták: a vezetői pozíciójukról mondtak le, nem a tanításról, így felmondási idejük alatt, azaz szeptember végéig tanítanak az intézményben, és mindent megtesznek a diákokért.

A hallgatók szinte minden nap tüntetnek egyetemük szabadságáért: hétfő éjszaka elbarikádozták magukat, így tiltakoznak az ellen, hogy szeptember 1-től a Vidnyánszky Attila által vezetett alapítvány tulajdonába került az intézmény. Vasárnapra egy élőláncot szerveznek: a diákok több ezer embert szeretnének mozgósítani, hogy a Magna Charta Universitatum néven készített dokumentumot, amely követeléseiket tartalmazza, eljuttassák a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) épületétől a Parlamentig.