Felkészültek a koronavírus második hullámára a börtönök

2020.09.07. 13:17

A büntetés-végrehajtási szervezet minden szükséges intézkedést meghozott és meg fog hozni annak érdekében, hogy a koronavírus ne kerülhessen be a börtönfalak mögé

– nyilatkozta az MTI-nek a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága. Az első hullám alatt bevezetett, a büntetés-végrehajtási intézetekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket végig  fenntartották és fenn is fogják tartani a nyilatkozat alapján. A BVOP szerint a börtönökben fokozottan indokolt betartani a megelőzést szolgáló rendeleteket, mivel zárt közösségekben terjed a leggyorsabban a koronavírus.

A BVOP folyamatos eszköz- és felületfertőtlenítést rendelt el intézeteiben, illetve a személyzet számára védőfelszerelést is biztosít. A fogvatartottaknak rendelkezésükre áll kézfertőtlenítő és mosható textilmaszk, hozzáférhetnek a Skype-hoz, és megnövelték a hozzátartozókkal való telefonálás időtartamát.

Az ügyvédi látogatásokat nem korlátozzák a védelemhez való jog érvényesülésének érdekében. Jogi képviselőikkel szigorú higiéniai előírások mellett találkozhatnak a fogvatartottak. Az érkező fogvatartottak egészségügyi vizsgálaton esnek át, és amennyiben nem jelentkeznek felsőlégúti tünetek, 14 nap elkülönítés után közösségbe helyezik őket.

Az összes magyarországi börtönben járványügyi call-center indul, a Börtönújság pedig koronavírus-különszámot jelentetett meg.