Gulyás az SZFE-ügyről: Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek, senki nem fogja kilőni a szemüket

2020.09.07. 12:21

Akik ma ott tiltakoznak, az ellen tiltakoznak, hogy megszűnt az állami felügyelet

- így kommentálta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a HírTV Bayer Show című műsorának vasárnap esti adásában a Színház- és Filmművészeti Egyetemen kialakult helyzetet. 

A Színművészeti vezetése és szenátusa lemondott, a diákok pedig hétfő óta blokád alatt tartják az egyetemet, mert úgy vélik, a modellváltás miatt felszámolták az intézmény autonómiáját. Gulyás azonban azt mondta, a kormány éppen azért döntött úgy, hogy az SZFE fenntartását alapítványi kézbe adja át, hogy szabadon gazdálkodhassanak és teljes szabadságot adjanak számukra.

Ezért hoztunk létre olyan egyetemi kuratóriumokat, amelyeket a legtöbb helyen üdvözöltek, akik tudnak dönteni az egyetem rektoráról, vezetőiről és költségvetéséről.

A miniszter szerint évek óta nem vitatja azt senki, még a balliberális oldalon belül sem, hogy az egyetem átalakításra szorul, változtatásokra van szükség. Éppen ezért vonult ki az állam onnan és egy kuratóriumra bízta ezen feladatok ellátását. A kurátorok kapcsán kialakult vitáról azt mondta, Vidnyánszky Attila ellen balliberális lejárató kampány folyik, a szakmai becsületét, tehetségét azonban nehéz kikezdeni, ahogy a kuratórium többi tagját is kiváló szakembereknek tartja a saját területükön. 

Kapcsolódó

Az SZFE-től az Országházig tartó élőláncot szerveztek az egyetemfoglaló diákok

Kiáltványukat az egyik parlamenti oroszlánszobron helyezték el.

Gulyás azt is leszögezte, az állam még az oktatást lehetetlenné tévő tüntetésbe sem kíván beavatkozni. 

Az egyetemisták nyugodtan tüntethetnek. Szerencséjük van, mert nem Gyurcsány Ferenc van hatalmon, tehát senki nem fogja kilövetni a szemüket. 

A miniszter szerint hamarosan akár meg is indulhat az oktatás egy másik helyszínen, akik ugyanis tanulni akarnak, azoknak a tanulás lehetőségét a kuratórium előbb vagy utóbb valahol biztosítani fogja. Ehhez szerint három dologra van szükség: egy helyre, ahol lehet oktatni, oktatókra és hallgatókra. Gulyás azt mondta: mindenki szabadon eldöntheti, hogy abban az oktatási intézményben, ahova egyébként jelentkezett és felvették, részt kíván-e venni az oktatásban vagy sem.

A kormánypárti politikus azt is hangsúlyozta, Vidnyánszkyék senkit nem rúgtak ki az egyetemről, még azokat sem, akik másik eszmerendszert képviselnek, az SZFE távozói vezetői és oktatói maguktól mondtak fel.