Többmilliós bírság a telefonos ügyfélszolgálatoknak

2020.09.07. 10:43 Módosítva: 2020.09.07. 10:43
A fogyasztóvédelem az elmúlt hónapokban összesen 340 próbahívással ellenőrizte a telefonos ügyfélszolgálatok működtetésére köteles szolgáltatókat, a hívások közel negyedénél tapasztaltak kisebb-nagyobb hiányosságot az előírások betartásában.

A fogyasztóvédelem idei ellenőrzése nyomán kiszabott pénzbírságok összértéke mintegy 2,5 millió forint volt. Bár jócskán akadnak hiányosságok, pozitívum, hogy 2020-ban egyetlen szolgáltatónál sem hangzott el reklám az élőhangos bejelentkezés előtt.

A fogyasztóvédelmi próbahívások egyrészt a hírközlési szolgáltatókat irányozták, másrészt az energia-, víziközmű- és hulladékgazdálkodási szolgáltatókat. A három éve hatályos szabályok célja, hogy egyszerűbbé, gördülékenyebbé tegyék a fogyasztók telefonos ügyintézését. 

Az előírások szerint a panasszal kapcsolatos élőhangos ügyintézést a szolgáltató köteles reklám elhangzása nélkül a telefonos ügyfélszolgálat menüsorrendjének első helyére tenni. Az ügy érdemi intézését a kapcsolástól számított 5 percen belül meg kell kezdenie, ettől csak nagyon kivételes esetben, például rendkívüli időjárási körülmények miatt térhet el – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatásában.

Korábban gyakran okozott bosszúságot, hogy az ügyfelek csak hosszú idő, tartós várakoztatás után tudtak beszélni olyan ügyintézővel, aki érdemben foglalkozott ügyükkel. A járványügyi veszélyhelyzet még inkább rávilágított a telefonos ügyfélszolgálatok kiemelt szerepére, mert a közvetlen és azonnali kapcsolatfelvételre az ügyfélszolgálati irodák zárvatartása miatt nem volt más mód.

Kapcsolódó

Gyermektáborokat és aquaparkokat vizsgált a fogyasztóvédelem

A vizsgált eszközök közel negyede nem felelt meg az előírásoknak.