Robottal töltötték ki a nemzeti konzultációt

2020.09.09. 09:56

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő osztott meg közösségi oldalán egy olyan videót, amelyen az látszik, hogyan hekkeli meg és tölti ki sorra hamis adatokkal egy robot a kormány legújabb nemzeti konzultációs kérdőívét.

 A videót egy Nerbot névre hallgató felhasználó töltötte fel a YouTube-csatornájára, ahol összesen 25 órányi ilyen anyag szerepel. A program néhány másodperc alatt generál a kitöltéshez szükséges nevet, életkori adatot és e-mail címet, így a 25 óra alatt összesen 9-10 ezer alkalommal adhatta le a kérdőívet minden gond nélkül.

Mondhatnak bármit, ezek után az egész tényleg hiteltelen és csak az agymosásról szól 

- kommentálta Facebook-oldalán a felvételt Hadházy.

Dömötör Csaba államtitkár korábban azt nyilatkozta, hogy a koronavírus-járvány kezeléséről és az ezzel összefüggő gazdasági intézkedésekről szóló nemzeti konzultációt összesen 1 millió 793 ezren töltötték ki augusztus 31-ig.

Azt egyelőre nem tudni, hogy ebben az adatban szerepelhettek ilyen és ehhez hasonló álszavazatok, mindenesetre mi az eset kapcsán elküldtük kérdéseinket a Miniszterelnöki Kabinetirodaháznak, amint válaszolnak megkeresésünkre, megírjuk azt is.

Nem az első eset egyébként, hogy felmerül a gyanú azzal kapcsolatban, hogy nincs minden rendben a nemzeti konzultáció weboldalával. Korábban már írtunk arról, hogy valaki komoly biztonsági rést talált az oldalon. 

Kapcsolódó

Egy interneten terjedő kép szerint súlyos biztonsági hiba volt a nemzeti konzultáció weboldalán

A minisztérium közvetve elismerte a hibát, de válaszuk szerint minden rendben.

Akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ cáfolta azt, hogy olyan probléma lenne a weboldallal, amely miatt hozzá lehetne férni a kitöltő állampolgárok személyes adataihoz.