Több mint 200 harcjármű érkezik kétmilliárd euróért

2020.09.09. 17:50

Lynx gyalogsági harcjárműveket kap a honvédség, ezzel Magyarország a NATO-kötelezettségeinek tesz eleget. A több mint kétmilliárd euró értékű modernizációs program keretében 218 Lynx KF41 harcjárművet szereznek be. Az eszközök túlnyomó többségét, 172-öt Magyarországon állítják majd elő elő a Rheinmetall és a magyar állam vegyesvállalatának üzemében. A megrendelésben szereplő első 46 harcjárművet Németországban gyártják le, ez egyúttal a hazai gyár magyar szakembereinek felkészítését szolgálja.

Kapcsolódó

Páncélozott járművek jelentek meg Budapesten, de nem a járvány miatt

A Széna tér közelében látták többen a harcjárműveket, gyakorlatra mentek.

Magyarország az első NATO- és EU-tagország, amely a düsseldorfi székhelyű német cég új fejlesztésű termékével modernizálja haderejét. Maróth Gáspár kormánybiztos szerint a folyamatban lévő honvédelmi és haderőfejlesztési program legnagyobb értékű beszerzése történelmi lépés, mert a katonák a BMP–1 típus másfél évtizeddel ezelőtti kivonása óta nélkülözni voltak kénytelenek a nehézlövész erők gerincét alkotó lánctalpas gyalogsági harcjárműveket – közölte az MTI.

A Rheinmetall Lynx (Hiúz) páncélos fő fegyverzetét egy 30, avagy 35 milliméteres löveg alkotja egy 7,62 milliméteres géppuska mellett, 750 lóerős Liebherr dízelmotorjával akár óránként hetven kilométeres sebesség elérésre is képes sík talajon.