Brutálisan emelkedtek az ingatlanárak az agglomerációban

DBELO20110118014
2020.09.10. 12:20

Több mint egy tucat Budapest melletti település van, ahol meghaladta a 25 százalékot az ingatlanpiaci áremelkedés egy év alatt, csökkenést pedig csupán egy helyen, Visegrádon mértek – hivatkozik a hvg.hu az OTP Ingatlanpont legújabb jelentésére. A jelenség mögött alapvetően két ok rejlik meg: egyrészt az elmúlt években jelentősen emelkedtek a fővárosi ingatlanárak, ami miatt egyre többen kezdték inkább a Budapest környéki kertes házak felé fordítani figyelmüket, másrészt a koronavírus-helyzet következtében a bezártság és az otthoni munkavégzés sokaknál rávilágított arra, hogy érdemesebb lehet kertes házba költözni.

Tavasszal, a koronavírus felbukkanásakor szinte azonnal érezhető volt a kereslet változása. A mfor.hu szerint a legtöbben ikerházakat vásárolnak, ugyanakkor jellemző az is, hogy elhanyagolt, régi építésű házak felújításába kezdenek. Természetesen a vásárlók szemszögéből az sem elhanyagolható, hogy egy jó állapotú, közepes méretű belvárosi lakás áráért az agglomerációban akár egy 80-110 négyzetméteres házhoz lehet jutni.

Az OTP ingatlanpont elemzése szerint a legnagyobb áremelkedést mutató települések néhány kivételtől eltekintve főként Budapest keleti és déli részén találhatók, amik tradicionálisan az olcsóbb területek közé tartoznak. A legdrágább még mindig Budaörs, ahol az átlagos négyzetméterár 620 ezer forint volt a járvány előtt, ezt követi Dunakeszi, Biatorbágy, majd kicsit olcsóbban Diósd és Szentendre. Budakeszin 480, Budakalászon és Törökbálinton 450 ezer forint volt az átlagos négyzetméterenkénti ár. A koronavírus előtti időszakban Érden adták el a legtöbb ingatlant, egy év alatt 830-at, de szorosan mögötte helyezkedik el Dunakeszi, Szigetszentmiklós és Vác is.

(Borítókép: Házak a Deák Ferenc utcában a Fejér megyei Kulcs üdülőövezetében. Fotó: Beliczay László / MTI)