Erik, Alexandra
8 °C
18 °C

Karácsony Gergely szerint ingyen kellene tesztelni az embereket

D  YT20200314007
2020.09.10. 12:58

Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktor miniszterelnöknek írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében.

A főpolgármester Facebook-oldalán olvasható levél szerint a kormány és az orvosi kamara szakemberei egyaránt fontosnak tartják „az egyéni tesztelések azonnali bővítését, az ingyenes tesztek elérhetővé tételét az ország minden területén", hiszen sokan nem tudják kifizetni a tesztet, pedig ezen múlhat, hogy lesz-e munkahelyük, járhat-e iskolába gyermekük.

„Nyilván egyetértünk abban, hogy egyetlen magyar sem vesztheti el munkahelyét, és egyetlen gyermek sem maradhat le az iskolában csak azért, mert a kötelező állami protokoll betartását anyagi lehetőségeik nem teszik lehetővé” – írta.

Ezért kérdezi a miniszterelnököt, hogy mit tervez a kormány „a tesztkapacitások bővítése és a hozzáférhető ingyenes tesztelés érdekében”.

Úgy látja továbbá, hogy a fiatalok között terjedő fertőzés miatt különösen indokolt a tanárok ingyenes állami szűrése. Külföldi példák azt mutatják, hogy a fertőzés négy-öt héten belül a fiatalabbakról átterjedhet az idősebbekre. „Fontos lenne tudni, mit tervez a kormány egy ilyen forgatókönyv megvalósulása esetén” – tette hozzá.

A főpolgármester levelében tájékoztatta a miniszterelnököt arról, hogy igyekszik elérni, hogy a tömegközlekedésben mindenki használjon maszkot, és kiemelten védi szociális intézményeit.

„Sajnálattal kell megállapítanom ugyanakkor, hogy a felelős kormányzati szervektől a védekezésben eddig is jelentős szerepet játszó önkormányzatok – az első hullámhoz hasonlóan – továbbra sem kapnak érdemi tájékoztatást, semmiféle pluszinformációt. Meggyőződésem, az állampolgároknak is egyre nagyobb szükségük lenne a jelenleginél több és pontosabb információra a kormányzati szervek részéről” – írta Karácsony Gergely.

A főpolgármester a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre átterjedésének veszélye ügyében.

(Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester a fővárosi operatív törzs rendkívüli ülése után a Városháza épületében 2020. március 14-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)