Vince, Artúr
5 °C
11 °C

Magyar haditechnikai központ megépítését vállalta, költségvetési csalás lett a vége

2020.09.10. 16:20

Felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a Fővárosi Törvényszék egy haditechnikai eszközökkel összefüggő, több száz milliós költségvetési csalás miatt indult ügyben.

Az ítélet szerint az elsőrendű vádlott kft.-je nevében vállalta, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a magyar központi költségvetésből származó vissza nem térítendő támogatás igénybevételével lőszer gyártására és tárolására alkalmas speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központot épít. A vádlott valótlan tartalmú számlák alapján támogatási összegeket igényelt és szerzett meg, amivel több mint 130 millió forint vagyoni hátrányt okozott, a veszélyeztetett érték pedig ezen túlmenően meghaladta a 140 millió forintot.

Az elsőrendű vádlott beismerte bűnösségét és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. A törvényszék a törvénynek megfelelően nem vizsgálta a vádirati tényállás megalapozottságát, bizonyítást nem folytatott le, így a csütörtöki előkészítő ülésén egy év – 3 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélte. Az ítéletet az ügyész, a vádlott és annak védője is tudomásul vette, így az jogerős – írta a távirati iroda. A büntetés kiszabásakor a törvényszék enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott büntetlen előéletét, beismerését, megbánó magatartását és azt, hogy az általa okozott 131 millió forint vagyoni hátrányt teljes egészében megtérítette.