Bernát, Felícia
EUR 384,12 Ft
USD 364,22 Ft
8 °C
30 °C

„Ha végre békét szeretnénk, akkor el kell takarodniuk ezeknek a kordonoknak”

2020.09.10. 18:53

Horváth Csaba, a XIV. kerület vezetője Niedermüller Péterrel, Erzsébetváros polgármesterével és Temesvári Szilviával, Terézváros alpolgármesterével tartott közös sajtótájékoztatót, amelyen Baán László, a Városliget fejlesztéséért és a Magyar Állami Operaház beruházásaiért felelős miniszteri biztos is szót kapott.

Horváth Csaba azt mondta, a Városligetet nem lehet használni jelenlegi formájában. Átjárhatatlan, ezért a három érintett kerület vezetője levélben fordult Fürjes Balázshoz, a Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárához a kordonok mihamarabbi elbontása érdekében. Hozzátette: az elmúlt tíz hónapban a főváros új vezetése egyértelművé tette, hogy a Városligetnek közparkként kell megújulnia, a kormánynak tudomásul kell vennie, hogy semmilyen új épület nem épülhet ott.

Niedermüller Péter a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházásból egy sor dolgot már nem lehet visszacsinálni, ezért a levélben kompromisszumos megoldást javasolnak a Városliget új, észszerű koncepció mentén történő megújítására.

70 százalék támogatja, 80 százalék ellenzi

Temesvári Szilvia szerint a fővárosnak azért is szüksége lenne minél nagyobb zöldterületre, hogy a klímaváltozás hatásait ellensúlyozni tudja. Szerinte még a kormánypárti szavazók 80 százaléka is azt mondja, hogy a Liget beépítése bűn. A miniszteri biztos által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a a budapestiek 70, az ország lakosságának pedig 80 százaléka támogatta a Liget-projektet.

Baán László hangsúlyozta, a kormány olyan, megújított Ligetet szeretne, ahol több a zöldfelület és többet ad a kilátogatóknak, mint korábban, szerinte ami eddig elkészült a felújításból, az ilyen.

Horváth Csaba erre reagálva azt mondta, nem ígéretek kellenek, hanem bizonyíték. Szerinte folyamatosan azt a látszatot akarják kelteni, hogy nő a zöldfelület aránya, de valójában ez nem igaz – jegyezte meg.

Ha végre békét szeretnénk, akkor el kell takarodniuk ezeknek a kordonoknak innen, minden építési szándékkal együtt

– fogalmazott. Azt szeretné, hogy ha nem lenne építőipari munkás a Városligetben egy éven belül.

Baán László válaszában nyilvános vitára hívta a Liget megújításáról a zuglói polgármestert, aki jelezte, bármikor rendelkezésére áll.

Kapcsolódó

Senki se akar új parkolóházat a Városligetben, mégis megy a vita

A kormányzati BFK szerint semmi szükség rá, a főváros szerint kormánydöntés kell hozzá, hogy ne legyen.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek