Merkely Béla: A vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás nem segít

2020.09.10. 17:19

Növekedett a koronavírus terjedésének kockázata – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora csütörtökön egy budapesti szakmai konferencián.

Merkely Béla a XI. Népegészségügyi Konferencián tartott nyitó előadásában azt hangsúlyozta, hogy a hatékony járványügyi védekezésnek köszönhetően egyetlen más országban sem volt olyan hosszú a nyugalmas időszak, mint Magyarországon. Az intézkedések gyorsan hatottak, a nyitás után is stabilan alacsony volt a járvány terjedésének mértéke. Az elmúlt két hétben viszont minden megyében jelentősen nőttek ezek a járványügyi jelzőszámok – hívta fel a figyelmet.

Merkely Béla hozzátette, a vírus nem változott, lényeges mutációt nem látnak a szakemberek. Ugyanakkor az első hullám abban nagymértékben különbözött a mostani második hullámtól, hogy akkor nagyon magas volt a fertőzöttek között az idősek aránya.

Most a pozitív esetek többsége a fiatal korosztályból kerül ki, de a vírus egy idő után átterjed az idősekre is, ezért is kiemelten fontos a maszkhasználat

– figyelmeztetett.

Kitért arra is, hogy a koronavírusnak Magyarországon nem volt harmincévesnél fiatalabb halálos áldozata, valamint európai összehasonlításban alacsonynak számít a magyar halálozási ráta. A négy orvosegyetem által tavasszal, több mint tízezer ember bevonásával végzett országos szűrés alapján is azt állapították meg, hogy a vírus inkább az idős korosztályt érintette. A rektor hangsúlyozta továbbá, hogy nagyon fontos a szakmailag megalapozott és hiteles kommunikáció. A vírusszkeptikus és maszkszkeptikus hozzáállás nem segít. Közösségi összefogással győzhető le a járvány, a legfontosabb pedig a megelőzés, a maszkviselés, a kézhigiénia és a megfelelő távolságtartás.

Szabó Gyula, a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram (MÁESZ) szakmai bizottságának tagja is megjegyezte: a koronavírus elleni védekezésben is a preventív gondolkodás az egyik legfontosabb. Elmondta: 2010-ben „korszakát meghaladó módon” új szakmai szemlélet született, amikor 76 szakmai szervezet vezetője, vezető tanácsadója elindította a MÁESZ-t. A tíz éve indult programban 1886 helyszínen, több mint 560 ezer állampolgár bevonásával 7 millió vizsgálatot folytattak le 20 ezer szakember – háziorvosok, egészségügyi szakdolgozók, dietetikusok, védőnők – részvételével. Az eseményen kiosztott programfüzetben azt írták: Magyarországon és a világon is egyedülálló kezdeményezés a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja 2010–2020–2030. A MÁESZ fő célkitűzése a minél több vizsgálat elvégzésével az egészség megőrzése, a betegségek megelőzése, a lakosság egészségi állapotának javítása.  • Tippek
  • Lakáshitel