Vencel
13 °C
23 °C

NVB: Nem volt jogsértő Koncz Zsófia kampánya a gyerekekkel

2020.09.10. 21:26

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerint nem volt jogsértő, hogy a Fidesz–KDNP tiszaújvárosi választáson induló jelöltje, Koncz Zsófia egy a szerencsi játszótér-felújításról gyerekekkel készített fényképet tett közzé a közösségi oldalán.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6-os számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi országgyűlési képviselő-választást, amelyen a júliusban motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd. A Fidesz–KDNP helyi szervezete Koncz Zsófiát, Koncz Ferenc lányát indítja a körzetben.

A tiszaújvárosi országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság (oevb) korábban az egyik jelölt kifogása alapján azt állapított meg, hogy Koncz Zsófia megsértette a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőség választási alapelvét azzal, hogy egy a játszótér-felújításról gyerekekkel készített fotót tett közzé a közösségi oldalán.

Az NVB csütörtökön bírálta el az oevb határozata ellen benyújtott fellebbezést, és 10:1 arányban megváltoztatta az oevb döntését, elutasítva a kifogást

 – írja az MTI. A bizottsági tagok többsége szerint köznevelési intézményben valóban nem lehet a gyermekek részvételével kampányt folytatni, de a kifogásolt rendezvény – bár azon gyerekek voltak jelen – nem köznevelési intézményben történt, így nem ütközik jogszabályba; az oevb helytelen következtetést vont le az adatokból. Az NVB ugyanakkor 6:5 arányban helybenhagyta a tiszaújvárosi oevb azon döntését, amely szerint nem volt jogsértő Koncz Zsófiának a szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában szintén gyerekekkel és tanárokkal készített fotója.

Az oevb szerint mivel a tanév szeptember 1-jén indult, Koncz Zsófia pedig arról számolt be, hogy augusztus 28-án volt az intézményben, amikor nem folyt ott oktatás, tanulók nem tartózkodhattak az iskolában. Így nem állapítható meg a köznevelési törvény sérelme, és a kifogást elutasították. Az NVB csütörtökön elbírálta az ebben az ügyben érkezett fellebbezést is és egyetértett az oevb-vel, így helybenhagyta a testület döntését, hogy nem volt jogsértő a jelölt magatartása. A határozatok nem jogerősek, azok ellen három napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriánál.