OLAF: Egyre több a csalásgyanús eset az EU-ban a környezetvédelemre szánt pénzek terén

DBZOL20170203027
2020.09.10. 19:33
Magyarországgal összefüggésben a 2015 és 19 közötti kifizetések 3,93 százaléka esetében merült fel a csalás gyanúja. A Fidesz-KDNP uniós képviselőcsoportja szerint a szocialista-liberális kormányokat terheli a felelősség.

Az EU-tagállamok körében egyre erősödő csalási tendencia figyelhető meg a környezetvédelmi és fenntartható projektekre szánt források terén – idézi az MTI az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 2019-ről szóló csütörtökön kiadott jelentését. Az EU-s pénzekkel elkövetett csalások többségében a humanitárius segítségnyújtás, a strukturális, a mezőgazdasági és regionális fejlesztési alapok kifizetéseit érintette az éves jelentés.

Az OLAF-jelentés Magyarországgal összefüggésben egyebek mellett arról tájékoztatott, hogy 2019-ben öt vizsgálat zárult le, ebből kettő esetében további lépéseket javasoltak az Orbán-kormánynak. A felzárkóztatási és a mezőgazdasági alapokat érintően a 2015 és 2019 közötti kifizetések 3,93 százaléka esetében vetődött fel csalás gyanúja. Az OLAF ajánlásait Magyarország 47 százalékban hajtotta végre, ez két százalékpontos javulást jelent a tavaly közölt adatokhoz képest.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte: Magyarország történetének „legsúlyosabb korrupciós botrányát”, a 4-es metró beruházásának ügyét számos más 2010 előtti visszaélés mellett a jelentésben említett időszakban(2015-19) tárta fel az OLAF.   

A jelentésben Magyarország esetében szereplő 3,93 százalékos pénzügyi korrekciós arányszám is a 4-es metró beruházás és más, 2010 előtti, de csak az elmúlt években feltárt súlyos korrupciós ügyek miatt szerepel. A korrupciós ügyért egyértelműen és kizárólag a szocialista-liberális kormányt és fővárosi vezetést terheli a felelősség

– írták.

Borítókép: MTI Fotós: Balogh Zoltán