Orbán levelet írt Karácsonynak, Budapesten nem lesz szigorítás

D MTI20200819001
2020.09.10. 16:36

A dolgok mostani állása szerint az operatív törzs nem látja szükségét annak, hogy Budapesten külön speciális, az országos szabályoktól eltérő és annál szigorúbb intézkedéseket léptessen életbe

– írta Orbán Viktor miniszterelnök a főpolgármesternek címzett csütörtöki válaszlevelében, amelyben azt is javasolta: Karácsony Gergely építsen ki „megfelelő munkakapcsolatot” a kormány operatív törzsével.

A kormányfő a levelében – amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője bocsátott az MTI rendelkezésére – biztosította Karácsony Gergelyt, hogy a budapesti intézkedéseket szigorító javaslat a főpolgármester bevonása nélkül nem kerülhet a kormány asztalára. Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta a kormány operatív törzset működtet Pintér Sándor miniszterelnök-helyettes vezetésével. A járvány kezeléséhez szükséges összes információt és szakmai tudást az operatív törzs gyűjti össze, s javaslatot tesz a kormánynak és a közegészségüggyel foglalkozó állami szerveknek, mit tegyenek, illetve mit ne tegyenek – olvasható a levélben.

A miniszterelnök azt írta, az operatív törzs munkájának eredménye mindenki számára hozzáférhető, így az önkormányzat, a főváros és a főpolgármester számára is. A kormányfő továbbra is azt javasolja Karácsony Gergelynek, hogy építsen ki megfelelő munkakapcsolatot a kormány operatív törzsével.

Karácsony Gergely Orbán Viktornak írt csütörtöki levelében az ingyenes tesztelés kiterjesztését javasolta a koronavírus-járvány második hullámának megfékezése érdekében. A főpolgármester gyors és egyértelmű állásfoglalást kért a kormánytól az ingyenes tesztelés bővítése és a fertőzés idősekre való átterjedésének veszélye ügyében. 

Csütörtök délután a Főpolgármesteri Hivatal közleményben tudatta, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a járvány elleni védekezés erősítése érdekében 2020. szeptember 14-én 16 órára összehívja a Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülését, és keményen szigorítani akar fővárosi a maszkviselési szabályokon. 

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő a visegrádi országok miniszterelnökeinek videokonferenciáján 2020. augusztus 19-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher / MTI)