Visszanyerte Magyarország a madárinfluenzától mentes besorolását

2020.09.10. 13:32

Az Állategészségügyi Világszervezet (OIE) vonatkozó előírásai szerint Magyarország 2020. szeptember 8-án visszanyerte madárinfluenzától mentes besorolását – írta Nébihportálján.

A teljes országra vonatkozó kedvező státusz elismerése után sorra nyílhatnak újra az egyes harmadik országi piacok a magyarországi élőbaromfi- és baromfitermék-szállítmányok előtt. A márciusi járványkitörésben érintett megyékben szeptember 14-től megszűnik a szállításokat megelőző kötelező tamponvizsgálat, azonban az újabb járványkitörés elkerülése érdekében a telepek újratelepítése továbbra is csak szigorú kontroll mellett történhet – olvasható a Nébih cikkében. 

Az is megtudható a közleményből, hogy az utolsó madárinfluenza miatti területi korlátozást 2020. július 10-én oldotta fel az állategészségügyi hatóság. A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások innentől zavartalanul folyhattak, ám Magyarország teljes területének madárinfluenza-mentes státuszát – az OIE előírásainak megfelelően – csak később, 2020. szeptember 8-tól nyerte vissza. 

Kapcsolódó

Békésben is megjelent a madárinfluenza, több mint 30 ezer szárnyast kell leölni

Battonyán regisztrálták a betegséget, pulyka- és lúdtelepeket számolnak fel.

A kedvező besorolásról dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta valamennyi partnerország illetékes hatóságát a korábban hozott importkorlátozások feloldása érdekében.