Csaknem mindenki hordja a maszkot a fővárosi tömegközlekedésben

2020.09.11. 17:45 Módosítva: 2020.09.23. 18:39

Keddi ülése után szigorító intézkedéseket hozott a Fővárosi Operatív Törzs. A szociális intézményekben elrendelt látogatási és kijárási tilalom mellett a kulturális intézmények védelmét is megerősítették. A fővárosi tömegközlekedésben pénzbüntetéssel szankcionálható, ha valaki nem vagy szabálytalanul viseli a maszkot – írták közleményben.

A BKK 2020. szeptember 9-én és 10-én végzett felmérései szerint ismét száz százalék közeli a maszkviselési hajlandóság a járatokon és a megállóhelyeken. Az adatokat a BKK közterület-felügyelőkkel megerősített ellenőri csapatának tapasztalatai is alátámasztják, akiknek ugyan néhány utast figyelmeztetniük kellett a maszkviselésre, pótdíjazni azonban egyiküket sem kellett – tájékoztatta szerkesztőségünket a BKK.

A maszkviselés szigorúbb ellenőrzésének célja nem az utasok pótdíjazása: a főváros vezetése és a közlekedési szolgáltatók azt szeretnék elérni, hogy az utazók mindent megtegyenek a koronavírus további terjedésének megelőzése, lassítása érdekében.

A napokban bevezetett szigorítás értelmében nagyobb létszámmal, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatósága munkatársainak közreműködésével dolgoznak a BKK ellenőrei. Az utazók érvényes jegyének, bérletének megléte mellett azt is ellenőrzik, hogy a közlekedők betartják-e az április vége óta érvényben lévő, az arc kötelező eltakarásáról szóló szabályokat. Aki nem vagy nem szabályosan viseli a maszkot, kendőt vagy sálat, nemcsak kizárhatják az utazási szolgáltatásból, de 8000 forintos helyszíni pótdíj megfizetésére is kötelezik.

A szigorúbb ellenőrzés első napján, szeptember 10-én a megerősített csapat elsősorban Budapest frekventáltabb közösségi közlekedési vonalain dolgozott. Több utast figyelmeztetni kellett az előírások betartására, azonban kivétel nélkül mindegyikük együttműködő volt, ezért egyelőre egyetlen esetben sem kellett utasokat pótdíjazni szabálykerülő magatartása miatt. A fokozott ellenőrzés folytatódik, és a következő napokban a kevésbé frekventált vonalakon is számítani lehet az ellenőrökre és a közterület-felügyelőkre.

(A BKK-át kérdeztük a hatályos szabályokról, itt olvashatnak róla.)