Húszezer rossz minőségű maszkot foglalt le a NAV

2020.09.11. 08:51

Több mint 17 millió forint értékű, rossz minőségű maszkot vontak ki a forgalomból a pénzügyőrök – számol be róla Facebook-oldalán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A nagy mennyiségű, 20 ezer darab védőfelszerelést Pest megyében jelentették be vámkezelésre. A pénzügyőröknek a tételes áruvizsgálatkor már feltűnt, hogy a maszkok egészségügyi felhasználásra alkalmatlanok.

Ráadásul a készlet tulajdonosa, a vállalkozó sem tudta bizonyítani, hogy a szájmaszkok megfelelnek az alapvető egészségvédelmi és biztonsági követelményeknek. Mindezek után a védőfelszerelésből álló szállítmányt megvizsgálta a fogyasztóvédelmi hatóság is. 

A szakértők véleménye sem volt más, ők is megállapították, hogy a termékek nem felelnek meg a termékbiztonsági szabályoknak, és megtiltották azok forgalomba hozatalát, így a 17 millió forintot is meghaladó értékű szállítmányt lefoglalták. A NAV hírében kiemeli, hogy hatóságuk fokozott figyelmet fordít az engedély nélküli, silány minőségű egészségügyi termékek felderítésére és azok kereskedelemből való kizárására. 

Kapcsolódó

Világmárka-hamisítókat buktattak le

A hamis ruházati termékek mellett 2,5 kg vágott dohányt és 14 ezer szál adózatlan dohányterméket is lefoglaltak a pénzügyőrök.