A magyarországi pedagógusok anyagi megbecsülése nemzetközi viszonylatban is a legrosszabb

2020.09.11. 07:34 Módosítva: 2020.09.11. 09:07

Elkeserítő adatokkal szolgál a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) frissen megjelent anyaga, az Education at a Glance 2020 a magyarországi tanárok társadalmi és gazdasági besorolásáról – írja a Portfólió. A magyarországi  pedagógusok legalább 30 százalékkal kevesebbet keresnek, mint egy átlagos diplomás.

Legrosszabbul az óvodákban és a bölcsődékben keresnek, az óvónők és a kisgyermeknevelők mindössze a diplomás átlagbér 61 százalékát vihetik haza. Az általános iskolában és a középiskolák alsó évfolyamain dolgozó tanítók és tanárok fizetése 66 százaléka az átlag diplomás bérnek. A középiskola felső évfolyamain ez az arány már eléri a 70 százalékot. 

Kapcsolódó

Tényleg bárkiből lehet óvónő mostantól?

A pedagógushiányt akarják orvosolni az új szabályozással, de lehet, hogy az eredmény rosszabb lesz.

Ezt a nehéz helyzetet tovább erősíti, hogy Magyarországon tart a legtovább, mire egy pedagógus eléri a lehető legmagasabb fizetést, amelyet a  többségük valószínűleg csak a nyugdíj előtt pár évig tud élvezni. A jelentés érdekessége, hogy az OECD szerint a magyarországi pedagógusok nemzetközi összehasonlításban nem számítanak túlterheltnek. 

Lesújtó képet fest a nemzetközi összehasonlítás is. Az óvodai és bölcsődei rendszerben vásárlóerő-paritáson ez átlagosan évi 27 703 dollárt, átszámítva 8,4 millió forintot keresnek a pedagógusok Magyarországon, ami 36 százalékkal kevesebb az OECD-országok átlagánál. Az általános iskolákban évi 27 022 dollár a tanári átlagfizetés vásárlóerő-paritáson, ami jelentős elmaradásnak számít a csaknem 44 ezer dolláros átlaghoz képest. Az az évi 28 631 dollár, melyet a a magyarországi tanárok a középiskolák felső évfolyamain keresik, szintén jelentősen alulmúlja a nemzetközileg mért 50 ezer dolláros éves átlagbért.

Az OECD jelentése egyébként arra a megállapításra jut, hogy nemzetközi viszonylatban nem túlterheltek Magyarországon a pedagógusok. Egy  óvónőnek vagy kisgyermeknevelőnek egy évben átlagosan 1318 órája telik tanítással, míg a tanítóknál és tanároknál ugyanez 652 óra az általános iskolákban és a középiskolák alsó évfolyamain, és 648 óra a felsőbb évfolyamokon. Ezek közül csak az első haladja meg a nemzetközi átlagot, a többi kategóriában elmaradunk attól. Persze azt nem szabad elfelejteni, hogy az OECD jelentése nem számol a pedagógusok intézményen kívüli munkájával, a tanórákra, foglalkozásokra való készüléssel, óriási mennyiségű papírmunkával és számos egyéb olyan problémával, amivel egy pedagógusnak foglalkoznia kell.