Ezeréves kegyhely újult meg Bodajkon

2020.09.13. 16:04

A másfél milliárd forintból felújított zarándokhelyet a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át. Soltész Miklós a templomok felújításáról beszélt a Fejér megyei Bodajkon, a teljesen megújult Segítő Szűz Mária kegyhely avatásán.

Az államtitkár elmondta: az elmúlt tíz évben több mint 130 új templom épült, továbbá zarándokhelyek tucatjai újultak meg, emellett több mint háromezer templomot újítottak fel a Kárpát-medencében az utóbbi tíz évben.

A Kárpát-medencében számos zarándokhely van, de mindenképpen kiemelkedik közülük a bodajki, amelyet Szent István családja szeretett meg és emelt ilyen rangra − hangsúlyozta Soltész Miklós. Az államtitkár az MTI-nek azt mondta, hogy mintegy másfél milliárd forint kormányzati támogatást adtak a kegytemplom, a zarándokhely és a környezet teljes megújítására.

Az ezeréves kegyhelyen olyan történelmi személyiségek fordultak meg és imádkoztak, mint Szent István, Szent Imre, Szent Brindisi Lőrinc és Mindszenty József. A 21. századi követelményekhez igazodó zarándokhely felújítását ötéves előkészítő munka előzte meg, 2016 októberében elkezdődött a templom barokk bútorzatának, műtárgyainak és faoltárának teljes restaurálása.

A projekt keretében teljesen felújították a templombelsőt, megújult és kibővült a templom melletti zarándokudvar, ahol rendezvényteret alakítottak ki, emellett kiszolgálóhelyiségek épültek és egy urnatemetőt is létrehoztak. Emellett létrejött egy interaktív kiállítótér és egy galéria, amely kiállításoknak ad majd otthont.