Egy exjobbikos független a Fidesz és a Momentum jelöltjét is legyőzte Hajdúszoboszlón

2020.09.14. 06:41 Módosítva: 2020.09.14. 07:14

Hajdúszoboszlón vasárnap időközi önkormányzati választást tartottak a 8-as számú egyéni választókerületben (EVK), mivel a tavaly megválasztott Török Péter Endre, a Fidesz-KDNP–Hajdúszoboszlói Gazdakör–MI Hajdúszoboszlóért képviselője januárban lemondott mandátumáról. A leköszönt önkormányzati képviselő előzőleg 34,46 százalékkal nyerte meg a körzetét.

A mostani voksolásnak nem volt nagyobb tétje, hiszen a várost irányító, a Fidesz vezette koalíció kényelmes többséget tudhat magáénak a képviselő-testületben. A Helyi Választási Bizottság (HVB) az időközi választást előbb április 26-ra írta ki, majd a koronavírus-járvány miatt szeptember 13-ra halasztotta.

A szavazásra jogosult 2597 választópolgár 28,9 százaléka, 750 fő ment el szavazni vasárnap. A független Jónás Kálmán szerezte meg az érvényes voksok 47 százalékát. Nagy Balázs, a Fidesz-KDNP–Hajdúszoboszlói Gazdakör–MI Hajdúszoboszlóért jelöltje 36,5 százalékot kapott, az MSZP, a Párbeszéd támogatását is élvező momentumos Kovács Tibor pedig 16,5 százalékot – tájékoztatott a Debreciner.

Az új önkormányzati képviselő, Jónás Kálmán 2014 és 2019 között a Jobbik kompenzációs listáról mandátumot szerzett a képviselő-testületben, a tavalyi önkormányzati választás előtt viszont több korábbi párttársával együtt kilépett a pártból. Tavaly függetlenként indult ugyanebben a választókerületben, akkor négy százalékkal maradt le a nyertes mögött.