Palkovics László kitart Vidnyánszky Attila és a Színművészeti új kuratóriuma mellett

2020.09.14. 10:55

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium levelet küldött a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) HÖK-elnökének, Csernai Mihálynak. Azt írják:

Hangsúlyozottan kérjük, alakítsanak ki mihamarabb párbeszédet a fenntartóval.

A hallgatók nemrégiben Palkovics László miniszterhez fordultak. Azt a kérést fogalmazták meg, hogy a tárcavezető vonja vissza az SZFE fenntartó alapítványának kuratóriumát.

A Magyar Nemzethez eljuttatott levélben a kérést határozottan visszautasították. Ahogy fogalmaztak:

2020. szeptember 1-jétől a Színház- és Filmművészeti Egyetem törvényes fenntartója a Színház- és Filmművészetért Alapítvány. Az alapítvány kuratóriumának alapítói kijelölésére a jogszabályi rendelkezések betartásával került sor. A fenntartói irányítás és az abban biztosított jogok az alaptörvény szerint nem sértik a felsőoktatási intézmény – a képzés és kutatás tudományos tárgyával és tartalmával kapcsolatos kérdések tekintetében biztosított – önállóságát. A tanévvel kapcsolatos kérdéseket az SZFE vezetőinek a fenntartó alapítvánnyal kell egyeztetnie.

A minisztérium mindemellett nehezményezte, hogy az egyetemfoglalók nem vettek részt az egyeztetéseken.

A miniszter pénteken az ATV.hu-nak azt nyilatkozta: a vitákat a kuratóriumnak kell lefolytatnia az egyetem vezetésével,

nem velem, egy mérnökemberrel.

Az innovációs miniszter a napokban kifejtette, hogy az SZFE-n tiltakozók rossz ajtón kopogtatnak. Palkovics László kijelentette, hogy nem lát arra indokot, hogy visszavonja Vidnyánszky Attila vagy a kuratórium megbízását.