Karácsony Gergely: A kormány olyan pénzt követel Budapesttől, amit épp maga vesz el a budapestiektől

HUS 9215
2020.09.14. 21:39

Indulatos Facebook-posztban reagált Karácsony Gergely a Magyar Államkincstár bejelentésére, miszerint Budapestnek  állampapírokban135 milliárd forintja van

Az ügy előzménye, hogy Orbán Viktor az M1-nek adott szombati interjújában újra elővette, hogy a főváros forgassa a rendelkezésére álló 100 milliárd forintot.

Karácsony Gergely hangsúlyozta, a fővárosnak nincs 100 milliárd forintja állampapírokban, mert 2020-2022 között a 3 csapás, vagyis a járvány, a kormány és a gazdasági válság együtt 150 milliárd forintot vesz el Budapesttől.

A főpolgármester pontokba szedve érvelt:

 • a válság miatt az iparűzési adó 100 milliárd forintos kiesésével kell számolnunk

• a magyar kormány az egyetlen a világon, amely a válság idején nem támogatja, hanem sarcolja az önkormányzatokat, Budapesttől 32 milliárd forintot vonnak el

• a járvány miatt a tömegközlekedés kiesése (szeptember eleji állapot szerint) 17 milliárd forint többletkiadást indokol; és körülbelül 4 milliárd forintot költünk védekezésre a kormány helyett.

Azzal folytatja, hogy ami pénz a város számláján van, a következőkből tevődik össze:

• előre elutalt fejlesztési források: 31,3 milliárd forint,

• EIB hitelszerződés terhére elutalt források: 38,7 milliárd forint,

• a kerületek iparűzési adóbevételei: 5,5 milliárd forint,

• a maradék 51 milliárd forint pedig lekötésre került a 2021-2023 időszak fejlesztéseire, illetve működési hiány kezelésére.

A főpolgármester szerint ha ez a pénz nincsen, akkor elmarad

  • Lánchíd felújítása,
  • elmaradnak útépítések
  • elmarad a Blaha Lujza tér rendbetétele.

 Én sem kérek mást, csak amit a miniszterelnök szokott: kellő komolyságot. A gyerekes számháború helyett felelősségvállalást.

– fogalmazott a budapesti őpolgármester.

Karácsony Gergely javaslatot is tesz a kormányzatnak, mégpedig azt.

az egészségügyben és a közoktatásban dolgozók ingyenes szűrése 7-9 milliárdból megoldható lenne például a vadászati kiállításra szánt 50 milliárd, vagy a fegyvervásárlásokra szánt 500 milliárd átütemezésével.

Hozzáfűzi:

 A gazdasági válság kezelése szempontjából pedig kulcskérdés, hogy a támogatás ne kevesek gazdagodását, hanem a többség hasznát szolgálja. Ennek feltétele, hogy az Európai Unió által Magyarország számára biztosított hatalmas, mintegy 2500 milliárd forintnyi támogatás legalább felét az önkormányzatokon keresztül használjuk fel, lakosságarányosan.

A magyar kormánynak 12 ezer 713 milliárd forint van a számláján. Akkor miért nincs tömeges ingyenes szűrés? Ha a Fidesz...

Közzétette: Karácsony Gergely – 2020. szeptember 14., hétfő

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Index)