Már építik a Béke téri főgyűjtő csatornát

2020.09.14. 17:41

Túlterheltté vált a meglévő szennyvízhálózat a XIII. kerületi Béke tér környékén, miután az utóbbi években egyre több ingatlant építettek a környéken. 

A rendkívüli esőzések során a túlterhelt hálózat már nem volt képes elvezetni a vizeket, és gyakran öntötte el ezt a területet az esővízzel keveredett szennyvíz, ami jelentős anyagi károkat okozott, a budapesti közlekedést akadályozta, és közegészségügyi kockázatot is jelentett.

A most főként európai uniós támogatásból megvalósuló – összesen 3,668 milliárd forintos –, az előző városvezetés alatt elkezdett projekt keretében a Béke utcai vízgyűjtő területen új, 1,2 kilométeres főgyűjtő és tehermentesítő csatorna épül, amely megoldást jelent a szennyvízmennyiség rövid és hosszú távú biztonságos elvezetéséhez. Az új főgyűjtő bírni fogja a nagy esőzéseket, ezért a csapadékkal kevert szennyvíz nem károsítja majd a környezetet, hanem a szennyvíztisztító telepekre jut, utána pedig megtisztítva kerül a Dunába.

Karácsony Gergely főpolgármester a projekt nyitórendezvényén hangsúlyozta, hogy ez a beruházás nemcsak a lakók számára teszi élhetőbbé a környéket, de a környezetet is kíméli, a kivitelezés tekintettel volt a meglévő növényzetre és zöld felületekre. A főpolgármester kiemelte, hogy a jövőben minden fővárosi projektnél kiemelt szerepet kap a környezetvédelem és a városvezetés minden döntését alárendeli a klímaváltozás elleni küzdelemnek.

Dorosz Dávid klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettes ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a mai 30 fokos szeptember közepi hőmérséklet is mutatja: a klímakatasztrófa nemcsak távoli kontinensek erdőtüzeit jelenti, hanem a budapestieket is érinti. Az egyre gyakoribb villámárvizek ellen pedig ilyen beruházásokkal lehet hatékonyan és környezetkímélően védekezni.