Öt idős beteg halt meg a koronavírus miatt, 844 új fertőzött

D MTI20200508012
2020.09.14. 09:14

Egy nap alatt 844 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 13 153 főre nőtt a hazánkban a beazonosított fertőzöttek száma – tette közzé a hivatalos adatokat a kormányzati tájékoztató oldal. Meghalt öt idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 642 fő, 4117 ember pedig már meggyógyult. Az aktív fertőzöttek száma 8394.

Az aktív fertőzöttek 42, az elhunytak 58, a gyógyultak 42 százaléka budapesti. Kórházban 287 koronavírusos beteget ápolnak, közülük tizenhatan vannak lélegeztetőgépen.

Ahogy az új fertőzések adatai is figyelmeztetnek, tart a járvány második hulláma Magyarországon, a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképessége megmaradjon, ezért a már érvényben lévő és könnyen betartható általános szabályoknak most még nagyobb a jelentőségük – figyelmeztetnek a hatóságok.

Azt kérik:

  • Az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön a kötelező maszkviselés szabályait mindenki szigorúan tartsa be.
  • A közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is ajánlatos kerülni azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak.
  • Lehetőleg mindenki tartsa a szociális távolságot,
  • Gyakran és alaposan mosson kezet.
  • Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, szigorúan tartsa be.
  • Bárki, akinek tünetei vannak, ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Az időseket is kérik, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenniük a fertőzések elkerüléséért – olvasható a honlapon.

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvos ellát egy beteget a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fõvárosi Szent László Kórházban 2020. május 8-án. Fotó: MTI / Árvai Károly / kormany.hu)