Drasztikus helyzet, drámai hangulat: kevesebb pénzből kell megélnünk a járványt követő válság miatt

2020.09.15. 08:27

Drasztikusan nőtt azoknak a száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük a járványt követő válság miatt, és már nem csak az elemzők szerint van gazdasági válság Magyarországon – derül a Publicus Intézet országos felméréséből, amelyet a Népszavának juttatott el. A felmérés augusztus utolsó hetében készült, a válaszadók 

  • fele látja úgy, hogy már benne vagyunk a recesszióban,
  • 30 százalék szerint még csak most jön a krízis,
  • 14 százaléka a voksolóknak pedig töretlenül optimista: szerintük nincs és ezután sem lesz gazdasági válság hazánkban.

Megoszlik a kormánypártok szavazótábora és az ellenzéki választók véleménye: utóbbiak 92 százaléka szerint nagy bajban van a magyar gazdaság, míg a felmérés fideszes résztvevőinek „csak” a 64  százaléka véli úgy, hogy válság van. A lap összevetette a mostani adatokat a korábbi, június második felében kapottakkal: akkor a lakosság 26 százaléka mondta azt, hogy kevesebb pénzt keres a járványügyi helyzet hatására, míg a mostani szerint már a megkérdezettek 42 százaléka visz kevesebbet haza hó végén. 

Drasztikusan nőtt azoknak a száma, akiknek sokkal kevesebb pénzből kell megélniük: a júniusi 10 százalék mára 17 százalékra emelkedett. 

A hangulat nem túl derűs, hiszen már júniusban attól tartott a vizsgáltak 70 százaléka, hogy hamarosan megérkezik a járvány második hulláma, noha a mai napig bizakodóan néznek a jövőbe. Érdekes továbbá, hogy a szavazók egyharmada tart attól, hogy akár évekig elhúzódik a mostani visszaesés hatása.