Beperelte a Pénzügyminisztériumot a Transparency International

2020.09.15. 08:05 Módosítva: 2020.09.23. 18:34

Bár a magyar ügyészség már vádat emelt EU-s kistérségi fejlesztési források hűtlen elköltése gyanújával Simonka György ellen, de a Transparency International Magyarország nehezményezi, hogy a Pénzügyminisztérium nem ad ki adatokat az ügyről, ezért beperelték.

Az EU Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az elmúlt években rengeteg alkalommal megállapította, hogy Magyarországon súlyos probléma van az unióból származó támogatások felhasználásával – erről az atv-ben ma reggel a Transparency International Magyarország (TI) jogi igazgatója, Ligeti Miklós beszélt.

Az ügyészség egyébként egy végső vádhatósági szerv, Magyarországon számtalan olyan másik adófizetői pénzből működő állami szerv, úgynevezett megelőző hatóság van – mint a közbeszerzési hatóság, az államkincstár vagy éppen a Pénzügyminisztérium –, amelynek szintén feladata lenne a csalások kiszűrése.

ti
Fotó: ATV

A TI vádat most emelt a Pénzügyminisztérium ellen, mert az nem hajlandó Simonka György vád alá helyezett parlamenti képviselőhöz kötött uniós finanszírozási projektek ügyében megmondani, hogy milyen módon ellenőrizte azokat.  (a Transparency egy közérdekű adatmegismerési iránti perbe hívta a PM-et)

Az OLAF szeptemberben nyilvánosságra hozott 2019-es éves jelentése szerint a magyar ügyészség az uniós 39 százalékos átlagot lényegesen meghaladó mértékben, az OLAF által kezdeményezett ügyek 47 százalékában emelt vádat 2015 és 2019 között. Az OLAF az uniós pénzekkel összefüggő adminisztratív szabálytalanságokat vizsgálja, büntetőjogi tényállást nem állapít meg, bűnügyi bizonyítást nem végez. Erre sem felhatalmazása, sem pedig eszköze nincs.